Završna konferencija projekata ”Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici u Općoj bolnici Bjelovar“ i ”Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji”

U Općoj bolnici Bjelovar uspješno su kraju privedena dva europska projekta. Riječ je o projektima “Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici Općoj bolnici Bjelovar” i “Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji”. Tim povodom danas je u Bjelovaru održana i završna konferencija projekata. Oba projekta financirana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prvi projekt je trajao više od pet godina, a njegova vrijednost je 52 438 932 kune. Od toga 50 milijuna kuna je bespovratnih, a Fond za sufinanciranje EU projekata je pomogao s preostalim iznosom. Smanjenje broja prijema na akutne odjele za 10 posto, povećanje broja ambulantnih usluga za minimalno deset posto te povećanje slučajeva dnevne bolnice za isti taj postotak bili su ciljevi projekta. Oni ne samo da su ostvareni već su neki i prilično premašili zacrtane ciljeve.
Drugi projekt trajao je pet godina, a ukupna vrijednost mu je 23 120 500 kuna. Od toga bespovratnih 20 milijuna kuna dok je Fond za sufinanciranje EU projekata je pomogao s preostalim iznosom. Cilj projekta je izgrađeni funkcionalan sustav objedinjenog hitnog bolničkog prijema koji se prostire na 1451 četvorni metar te je jedan od većih u Hrvatskoj. U odnosu na polazišnu točku, 2013. godinu, povećan je broj pacijenata, s 12 tisuća na čak 23 tisuće pacijenata, odnosno prijema u OHBP-u, čime je bitno premašen zacrtani cilj u projektu.
-Sretna sam što smo uspješno završili dva ovako velika projekta. Što smo izgradili novu bolničku zgradu koja će zajedno sa zaposlenicima i nabavljenom opremom činiti razliku u zbrinjavanju pacijenata u našoj županiji. Pristup dnevnim bolnicama poboljšan je kroz izgrađenu dnevnu bolnicu s objedinjenom dnevnom kirurgijom koja se prostire na 3500 četvornih metara, najmodernije opremljenog prostora u kojem će našim pacijentima omogućiti najsuvremenije operativne zahvate, otpust s bolničkog liječenja isti dan te brz i siguran oporavak, a potom i povratak u radnu okolinu. Poboljšanje hitnoj zdravstvenoj zaštiti u BBŽ realizirano je kroz izgradnju i opremanje jednog od najvećih OHBP-a u Hrvatskoj koji se prostire na više od 1500 četvornih metara prizemlja s osiguranim natkrivenim kolnim pristupom i najmodernijom opremom. Reanimacijske sale u OHBP-u opremljene su jednako kao i one u njemačkim bolnicama. U sklopu dodatnih usluga bolnica je u postupku nabavke 128-slojnog CT-a koji će politraumatiziranim pacijentima omogućiti brzu obradu, a svim ostalim stanovnicima županije nove pretrage, kao što je virtualna kolonoskopija. U sklopu OHBP-a nalazi se i jedna od najmodernijim interaktivnih učionica s modernim reanimacijskim lutaka koja omogućuje edukaciju osoblja – rekla je na završnoj konferenciji projekata ravnateljica Sanela Grbaš Bratković.

-Projekti Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici u Općoj bolnici Bjelovar i Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od velike su važnosti za sve stanovnike Županije jer se njihovim završetkom zdravstvena zaštita podiže na višu razinu. Osim za građane projekti su važni i za djelatnike Opće bolnice koji će imati bolje uvjete rada, primjerene 21. stoljeću. Sve će to omogućiti da pacijenti imaju bolju i kvalitetniju uslugu. U ima osnivača Opće bolnice mogu reći da sam zadovoljan čovjek jer se kraju privodi težak i vrlo zahtjevan projekt. Treba reći da projekt još uvijek nije gotov i trebat će još puno truda i novca da se sve stavi u funkciju jer OHBP i dnevna bolnica, vrijedni 70 milijun kuna, samo su četvrtina ukupne vrijednosti projekta bolnice. Ukupna je vrijednost projekta 270 milijuna kuna. 200 milijuna kuna za koje su podignuta 2 kredita teret su za Županiju i njen zdravstveni sustav kojem zbog tog opterećenja prijeti kolaps. No, na svu sreću država pomaže Županiji i ove su godine preuzeli otplatu kredita na čemu posebno zahvaljujem premijeru Andreju Plenkoviću, a i razgovori koje smo vodili posljednjih tjedan dana daju nam nadu da ćemo moći računati na pomoć države i u idućoj godini.- istaknuo je na završnoj konferenciji župan Marko Marušić.

-Iznos od 72 milijuna kuna su izazovi s kojima se bolnica suočavala u posljednje dvije godine i oni govore o njihovoj velikoj predanosti da to privedu kraju. OHBP, dnevne bolnice, kirurgije konačno će stanovnici grada i županije imati bolji i kvalitetniji pristup zdravstvenoj skrbi. Smisao svih ulaganja koji se događaju iz EU i nacionalnog proračuna upravo i ide u tom smjeru da se poboljša kvaliteta života stanovnika. Zdravstvena skrb je jedna od temelja toga kad govorimo o kompletnom javnom sektoru i javnim uslugama. Znamo da BBŽ ima i projekt puno veći završetka izgradnje Opće bolnice kao nove i da će tu još trebati puno ulaganja. U kom smjeru će se to razvijati i kako će se opremati dijelovi te bolnice, dio novca će ići iz fondova EU, veliki dio će biti potreban i iz nacionalnog proračuna u suradnji s Ministarstvom zdravstva – rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Nema postova za prikaz