Premijer Andrej Plenković u Bjelovaru: “Vlada će preuzeti otplatu kredita za bolnicu i dovršiti njeno opremanje”

Dobre vijesti priopćio je bjelovarsko-bilogorskoj javnosti predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon obilaska nove zgrade Opće bolnice Bjelovar u kojoj je zajedno s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošem održao radni sastanak sa županom Markom Marušićem, gradonačelnikom Bjelovara Darijom Hrebakom, ravnateljicom bolnice Sanelom Grbaš Bratković i njezinim zamjenikom Tomislavom Hegedom te saborskim zastupnikom Mirom Totgergelijem.

– Mi smo, naravno, u stalnom kontaktu sa županom kao Vlada i osobito ministar zdravstva s obzirom na to da je bivši župan, da bi se ova bolnica izgradila, uzeo dva kredita koji ukupno iznose nešto više od 200 milijuna kuna. Bjelovarsko-bilogorska županija sama te kredite nije u poziciji rješavati. Mi smo dogovorili da Vlada donese odluku i preuzme financiranje tih obveza u godinama koje su pred nama i na taj način rastereti zdravstveni proračun Bjelovarsko-bilogorske županije što mislim da će više od 100 tisuća građana koji gravitiraju ovoj bolnici cijeniti – kazao je Plenković navodeći i drugi važan zaključak sastanka.

– Isto tako dogovorili smo da ravnateljica bolnice, županijske službe, ministar zdravstva sa svojim suradnicima naprave model kako ćemo financijski podržati i pratiti dovršetak opremanja bolnice. Ovo je zgrada koja treba biti uređena, dostupna pacijentima u BBŽ, to je ključni današnji dogovor, tako da ćemo mi na Vladi već prije usvajanja samoga prijedloga proračuna donijeti odgovarajuće odluke i uvrstiti ta sredstva u proračun za 2023. i na taj način riješiti ovo pitanje koje već dugo stoji u političkom eteru Bjelovarsko-bilogorske županije – kazao je premijer potvrđujući kako je to primjereno, dobro i jedino razumno rješenje za bjelovarsku bolnicu.

Župan Marko Marušić zahvalio je predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade RH te ministru Berošu na dolasku i razumijevanju koje od početka imaju za slučaj bjelovarske bolnice. 

– Ne samo da je za ovu godinu u suradnji s Vladom spašen zdravstveni sustav Bjelovarsko-bilogorske županije nego me veseli i ovo daljnje obećanje da ćemo imati potporu predsjednika Vlade za otplatu kredita, ali na tome ne stajemo. Konačni cilj je da i opremimo ovu bolnicu, a sve u svrhu kvalitetnije zdravstvene zaštite naših sugrađana, za kvalitetnije uvjete rada medicinskog i nemedicinskog osoblja – kazao je župan Marušić ne skrivajući zadovoljstvo zaključcima sastanka.

– Ja sam zaista danas sretan čovjek. Ovo je dokaz da se Vlada brine o nama i ja im zahvaljujem! Ovo je veliki dar za Bjelovarsko-bilogorsku županiju – poručio je župan.

Zadovoljan razgovorima je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. 


– Kao Bjelovarčaninu iznimno mi je drago da Vlada preuzima obveze koje su nastale vezane uz kreditiranje izgradnje nove bolnice. Radi se o sredstvima koje BBŽ ne bi mogla osigurati, tako da je ovo jako važno, a posebno je važno što će Vlada i u proračunu izdvojiti sredstva za opremu koja je isto tako važna. Ovo je velika pomoć koja dolazi od države prema gradu Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji – istaknuo je Jandroković.

Izvor:BBŽ

Nema postova za prikaz