Kutina slavi Dan grada

Danas se obilježava Dan grada Kutine, odnosno 766 godina od prvog pisanog spomena imena Kutina. Tim povodom održana je svečana sjednica gradskog Vijeća, koju je otvorio predsjednik Robert Krpes te zamolio građane za strpljenje zbog brojnih radova, no razlog tomu su brojni projekti u provedbi, rekao je. Okupljenima se obratila i Hana Ružička, predsjednica Dječjeg gradskog Vijeća u Kutini. Članovi se jednom mjesečno sastaju s predstavnicima gradske uprave i ta suradnja je urodila plodom, rekla je i dodala: „Hvala što nam pomažete odrastati u velike i sretne Kutinčanke i Kutinčane“.

Gradonačelnik Zlatko Babić na sjednici se zahvalio svim okupljenima, prijateljima grada Kutine, koji daju svoj doprinos, ali i gradskim vijećnicima koji su pokazali da im je grad na prvom mjestu:

U sklopu sjednice dodijeljena su i javna priznanja, a među dobitnicima je atletičar Matija Sloup, koji je zahvalio na podršci koja je temelj za sportske uspjehe. Posthumno priznanje dobio je i Vladimir Balgač – Alf – Kutinčanin koji je tijekom Vukovara preživio ranjavanje i liječenje u vukovarskoj bolnici, nakon čega je završio logoru. Preminuo je 2020. godine, dva mjeseca nakon što ga je predsjednik Zoran Milanović za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu odlikovao Redom hrvatskog pletera. Podsjetimo, program povodom dana grada traje do 13. studenog, a već nagodinu će on biti nešto drugačiji:

Čestitku su u obraćanju uputili i predstavnici prijateljskog Dimitrovgrada u Bugarskoj te Main – Kinziga, okruga u Njemačkoj, s kojim Kutina surađuje već pola stoljeća. Sisačko – moslavački župan, Ivan Celjak naglasio je da je u Kutini jasno vidljiv trag ulaganja. Među govornicima i čestitarima bili su još saborski zastupnik Dražen Bošnjaković i ministar Marin Piletić.

Kutinske mažoretkinje u uniformama su dočekale sve uzvanike, a u programu su sudjelovali učenici Glazbene škole. Program povodom obilježavanja Dana grada Kutine nastavlja se danas od 17 sati, uz puštanje lampiona dobrih želja na Trgu dr. Franje Tuđmana, dok večer donosi koncert Kutinskog glazbenog sindikata.

Nema postova za prikaz