U Hercegovcu doček Božića na otvorenom, u Garešnici Božićni stol u Pastoralnom centru

Sutra, 24. prosinca, obilježava se Badnjak, uoči rođenja Isusa Krista. Tradicionalno se u narodu obilježava bogatim blagdanskim stolom, neki uz post, kićenje bora i darove za najmlađe. Čisti se kuća, peku kolači, a nekada se unosila i slama, na kojoj bi se djeca igrala pod stolom, tražila skrivene jabuke, orahe ili bombone. Badnjak je također ime za drvo koje se pali na ognjištu taj dan, a vjeruje se da vatra ukućanima donosi mir i dobro.

Nadalje, na sam Božić se u atmosferi obilja očekuje poseban gost “položaj”. To je posebno odabran i pozvan, ugledan i zdrav čovjek koji će svojim dolaskom prenijeti zdravlje i dostojanstvo u kuću. Iako su neki običaji nestali, dio tradicije i dalje se čuva i prenosi na mlađe naraštaje.

I dani poslije Božića također imaju svoje značenje i tradiciju. Pa tako, na blagdane svetog Stjepana i Ivana, čestitao se imendan pjevanjem božićnih pjesama. Zatim dolazi Blagdan nevine dječice ili Šibarjevo. Sam naziv govori da su se ljudi na taj dan šibali. Ujutro rano bi se ubrale grane i jedni druge bi tukli po nogama s riječima „Živ bio, zdrav bio!“ Činilo se to i zbog zdravlja djeteta i u spomen na pomor nevine dječice od cara Heroda.

U Hercegovcu je doček Božića na otvorenom

Tradicija u Hercegovcu je doček Božića na otvorenom. Tako iz općinske uprave i ove godine stiže poziv mještanima, ali i svima koji to žele, da se sutra pridruže druženju na Badnju večer. 

Na isto mjesto, na trg u Hercegovcu, u ponedjeljak 26. prosinca, u organizaciji Češke besede, dolazi Djed Božićnjak, koji će darivati mališane. A blagdansku poruku svima uputio je načelnik, Boro Bašljan:

Čestitka je došla i od Bjelovarsko-bilogorskog župana, Marka Marušića:

Raspored Svetih misa

U Garešnici će također već tradicionalno organiziranbiti blagdanski stol u Pastoralnom centru, uz druženje, tople napitke i slastice, a u organizaciji grada Garešnice, Turističke zajednice Sjeverna Moslavina i župe Garešnica. Više o svetim Misama za naredne dane rekao je velečasni Dejan Tot:

Svim vjernicima uputio je i blagdansku čestitku:

Nema postova za prikaz