Stiže 2023. godina!

Posljednji je dan 2022. godine ili Silvestrovo. Uz taj dan, odnosno novogodišnju noć, vežu se i neki običaji, a jedan od poznatijih je da je važno odjenuti nešto crveno. Ta boja je simbol sreće i veselja u Kini, gdje se tu noć iz domova uklanjaju svi noževi, kako se nitko ne bi ozlijedio i time prerezao obiteljsku sreću u novoj godini. Kad zakuca ponoć, Španjolci jedu 12 boba grožđa; po jednu za svaki mjesec, kako bi bili sretni cijele iduće godine!

Grci peku novogodišnji kruh u kojem je skriven novčić, koji donosi sreću onome tko ga pronađe. U Brazilu na obali mora pale svijeće za sreću, a Nizozemci se za doček Nove godine pripremaju pekući krafne jer vjeruju da one donose sreću. A da bi vam iduća godina donijela financijsko blagostanje, izmirite dugovanja koja imate i ne zaboravite danas napuniti novčanik, kaže još jedno vjerovanje.

I u prvom danu nove godine njeguju se neke tradicije, svaka sredina svoje. Među njima je tako jutarnje umivanje u lavoru s jabukom i novčićem, kako bi kroz cijelu godinu bili zdravi i bogati.

Prvi čestitar bi trebala biti muška osoba, a nije manje važno ni što će se servirati na blagdanskom stolu. To nikako nije smjela biti piletina, jer kokoši „čeprkaju“ unazad. Poželjno je, prema starom vjerovanju, objedovati svinjetinu jer prase njuškom ruje prema naprijed i sve loše ostavlja iza sebe. Nek sve loše zaista i ostane iza nas, a u Novoj nek sve bude bolje i ljepše!

Nema postova za prikaz