Najava sutrašnjih pojačanih aktivnosti policije

Mjesta namijenjenima za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom često su parkirališna mjesta koja su najbliža ulazima u zgrade kao što su banke, pošte, bolnice i drugo te ih vrlo često koriste i građani koji nemaju pravo parkirati svoja vozila na tim mjestima odnosno građani koji ne posjeduju znak pristupačnosti, ali i članovi obitelji osobe s invaliditetom kada ne prevoze istu.

Nepropisnim parkiranjem vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom ograničava se pravo osobe s invaliditetom na pristupačnost i mobilnost odnosno integraciju u društvo.

Shodno navedenom, policijski službenici će u četvrtak 26. siječnja od 8 do 12 sati na području policijske uprave usmjeriti svoje aktivnosti na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom iz članka 82. stavka 1. točke 13. i zlouporabe znaka pristupačnosti iz članka 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Zakonski propisi

Člankom 82. stavkom 1. točkom 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a vozač koji postupi protivno toj odredbi kaznit će se novčanom kaznom od 90 eura.

 Člankom 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je:

  • stavak 1.- osobe s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenje donjih ekstremiteta 60 ili više posto, mogu propisanim znakom pristupačnosti označiti vozilo u kojem se prevoze.
  • stavak 2.- prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti ne smije koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.
  • novčanom kaznom u iznosu od 90 eura kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje ili koja ga koristi suprotno odredbi stavka 2. ovoga članka.
  • Izvor: PU bjelovarsko-bilogorska

Nema postova za prikaz