Noć muzeja i u čast vatrogaskinja!

Muzeji su važni! – poruka je 23. Noći muzeja u Hrvatskoj, koju Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu posvećuje vatrogaskinjama, a održava se danas 27. siječnja. U suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom postavljena je izložba „Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu“, a bit će i predavanje na tu temu, od 18 do 23 sata, a uz stalni postav donosi i prikaz vatrogasne opreme DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, kao i tamošnje profesionalne postrojbe.

Izložba govori o ženama koje su svladale „vatreni zid“, odnosno barijeru da se bave „muškim poslom“ unatoč predrasudama, a sukladno izazovima s kojima se susreću, raste i njihov broj u vatrogastvu.

Dodajmo da žene imaju značajnu ulogu i u Vatrogasnoj zajednici grada Garešnice, gdje ih od oko tisuću i pol članova ima 83, svih uzrasta, od kojih je 31 izvršna članica, ističe zapovjednik Tomislav Kunješić. Aktivno su djelovale i u katastrofama, poput potresa u Petrinji, kao ispomoć u logistici i podjeli pomoći.

Nema postova za prikaz