Općina Hercegovac danas obilježava Dan općine

Hercegovac obilježava Dan općine, koji je u nedjelju, 05. veljače. Istog datuma 1886. godine Hercegovac se u pisanim dokumentima prvi put naveo u statusu lokalne uprave – tada kao jedna od 32 općine u županiji. Potom, 137 godina kasnije, 1993., odlukom Hrvatskog Sabora ponovno je oformljena Općina Hercegovac kakvu danas poznajemo. Trenutno okuplja pet mjesnih odbora s 1.910 stanovnika, po posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine.

Program povodom obilježavanja Dana općine započeo je podnevnom svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Masarykovom domu koju je otvorio predsjednik vijeća, Željko Budjina. Naveo je i kako vijeće čini devet članova iz tri različite stranke, koji gotovo sve odluke donose jednoglasno, jer imaju zajednički cilj – dobrobit mještana. Održali su 10 sjednica sa 106 točaka dnevnog reda, u ovom mandatu.

Sve okupljene pozdravio je načelnik Boro Bašljan i rekao nešto više o provedenim projektima 2022. godine, među kojima su obnove društvenih domova, uređenje cesta i prilaznih puteva, ali i uređenje samog centra i Trga kralja Zvonimira:

Osvrnuo se načelnik Bašljan i na pomoć županije i župana Marka Marušića te zahvalio na ulaganjima – prošlim, ali i budućim, od čega je župan izdvojio školsku dvoranu u Hercegovcu te područnu školu u Palešniku:

Okupljenima se u ime načelnika i gradonačelnika obratio i gradonačelnik Garešnice, Josip Bilandžija te istaknuo dobru suradnju između Hercegovca i Garešnice:

U sklopu svečane sjednice nastupila je i pjevačka skupina Hrvatske čitaonice, a povodom Dana općine Hercegovac dodijeljena su i općinska priznanja – Ivi Žunac za predan rad u obrazovanju i društvenom radu, dobrovoljnim darivateljima krvi- Josipu Arefijevu za više od 125 davanja te Mirku Mislivečeku za više od 100 te tri priznanja za godišnjice – Vatrogasnoj zajednici općine za dvadeset i petu, Šahovskom društvu “Braslav Rabar” za tridesetu te Nogometnom klubu “Hajduk” za stotu godišnjicu. Ispred svih u ime nagrađenih zahvalio se predsjednik NK Hajduk, Tihomir Volić:

Obilježavanje Dana općine Hercegovac nastavlja se i za vikend. Sutra uvečer pak slijedi tradicionalna dodjela priznanja najboljima u sportu, a u nedjelju, Šahovsko Društvo “Braslav Rabar” Hercegovac i ove godine organizira tradicionalni turnir. Odvijat će se u Hrvatskom seljačkom domu, s početkom u devet sati, a osim druženja i igre, natjecatelje očekuju i razne nagrade.

Nema postova za prikaz