Manifestacija Zajednice Mađara u Velikoj Pisanici

Očuvajmo običaje Mađara i obilježimo Mađarsku revoluciju iz 1848. godine– naziv je manifestacije koju Zajednica Mađara Pisanica provodi 18. ožujka. Održava se pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, dok su partneri Općine Velika Pisanica i Veliki Grđevac te manjinsko vijeće u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, čija je predsjednica Zlata Berkeš, ujedno na čelu velikopisaničke udruge. Središnji događaj je kulturno-umjetnički program u domu u Velikoj Pisanici od 12,30. U programu uz Husare iz Mađarske, učenike, mažoretkinje i recitatore nastupaju i sekcije domaćina, mladi folkloraši uz glazbenu pratnju te gosti iz Zajednice Mađara Virovitičko-podravske županije.

Manifestaciji su nazočili i predstavnici konzulata Mađarske u RH, dožupanica Marija Jungić, kao i načelnici Općina Veliki Grđevac i Velika Pisanica, Tomislav Pavlečić i Fredi Pali, kao i ostalih manjinskih zajednica.

Prije toga, bio je prijam uzvanika i polaganje vijenaca kod spomen-obilježja Karolu Kneziću u središtima obje općine- spomenika u Velikom Grđevcu i spomen-ploče u Velikoj Pisanici. Bio je iz ovih krajeva i sudionik revolucije, točnije general rođen u Velikom Grđevcu, koji je poginuo u bitci kod Arada, u Rumunjskoj.

Nema postova za prikaz