Predstavljena pametna ploča u OŠ Dežanovac

Župan Marko Marušić danas je bio u radnom posjetu Općini Dežanovac, odnosno tamošnjoj Osnovnoj školi, a povodom opremanja jedne od učionica pametnom pločom i projektorom te modularnim stolovima i stolicama.

OŠ Dežanovac pohađa 119 učenika, od čega su njih gotovo 90 posto putnici. Specifična je i po tome da nastavu, po modelu C, održava ne nekoliko jezika, među kojima su češki i srpski te mađarski koji su imali do 2020. godine, a ponovno ga planiraju uvesti od rujna sljedeće školske godine, rekao je ravnatelj Zoran Činčak

Učionica je opremljena sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja iz Operativnog programa Vlade RH namijenjenog za nacionalne manjine, konkretno u ovom slučaju za srpsku, rekao je Milan Vukelić, načelnik Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Podsjetimo, pripadnici nacionalnih manjina svoje ustavno pravo na odgoj i obrazovanje ostvaruju kroz tri osnovna modela i posebne oblike školovanja: MODEL A – nastava na jeziku i pismu nacionalnih manjina, MODEL B – dvojezična nastava te MODEL C koji označava njegovanje jezika i kulture. Zahvalu kako ministarstvu i Vladi RH te BBŽ-iji uputio je načelnik Općine Dežanovac, Josip Stjepanović:

Svemu je prisustvovao i dožupan Saša Lukić iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine, a recimo kako su župan Marušić i ravnatelj Činčak odmah potpisali i ugovor između škole i županije povodom ljetovanja učenika BBŽ-ije slabijeg imovinskog statusa u Tkonu, na otoku Pašmanu gdje je škola vlasnik odmarališta.

Nema postova za prikaz