Nema toga koji svojeg smeća nema!

Gospodarenje otpadom termin je koji se bar dva puta godišnje, u smislu plana i izvješća, nađe pred članovima ovdašnjih lokalnih vijećnika. U Velikoj Trnovitici su na posljednjoj sjednici razmatrali podatke Komunalca za prošlu godinu. Kažu da više od sedam posto kućanstava, kojih je 452 u osam trnovitičkih naselja, nema ugovoreni odvoz kućnog otpada, što je protuzakonito, podsjetila je pročelnica Ivana Nemčić:

Zakonska obveza svakog kućanstva je koristiti uslugu odvoza i deponiranja otpada. To znači sklopiti ugovor s Komunalcem, preuzeti kante, odlagati u njih i platiti mjesečnu naknadu za tu uslugu. Nažalost, neki se još uvijek oglušuju te apeliram da preuzmu tu obvezu, jer onaj izgovor da nemaju smeća, jednostavno ne stoji. Spaljivanje ili odbacivanje u prirodu nije prihvatljivo ni s ekološkog ni sa zakonskog stajališta.

Blizu 172 tone otpada odvezeno je i odloženo prošle godine na odlagalište otpada „Johovača“ u Velikoj Mlinskoj, u istoj Općini. Tamo je osigurano i funkcioniranje reciklažnog dvorišta, kamo stanovnici Općine Velika Trnovitica mogu samostalno dovesti otpad i odložiti ga bez naknade, a sve s ciljem sprječavanja nastanka divljih odlagališta. Također, s istom misijom na dvije lokacije, Nova Ploščica i Velika Trnovitica, izgrađeni su i polupodzemni spremnici za odlaganje otpada. Sve to ipak nije spriječilo nesavjesne građane da otpad odlože na neprimjerena mjesta i tako stvaraju divlja odlagališta. Na jedno takvo novijeg datuma, upozoreno je na sjednici Vijeća, gdje se, uz tematsko izvješće, podsjetilo da je prošle godine sanirano jedno u Gornjoj Trnovitici.

Nema postova za prikaz