Predaja lista za manjinske izbore 2023. u RH

Vlada Republike Hrvatske raspisala je 30. ožujka ove godine Izbore za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, koji će se održati 07. svibnja u cijeloj zemlji. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji provode se za češku, mađarsku i srpsku nacionalnu manjinu, svaku s 25 članova vijeća. U Gradu Garešnici bit će to za srpsku od 15 članova, u Općini Berek za srpsku od 10 članova, koliko će imati i Vijeće srpske manjine u Općini Velika Trnovitica te češke u Općini Hercegovac.

Liste kandidata predaju se do 15. travnja u 24 sata, objava je 17. travnja, dok izborna promidžba počinje prvog dana od objave lista. Specifičnost ovih izbora je da nema izborne šutnje.

Damir Sedramac iz srpske manjine u Garešnici:

Manjinski izbori bit će provedeni i u Općini Veliki Grđevac za češku, mađarsku i srpsku manjinu te u Općini Velika Pisanica za albansku, mađarsku i srpsku manjinu s listama od po 10 članova.

Zlata Berkeš iz mađarske manjine ujedno je na čelu Zajednice Mađara Pisanica:

Troškove snose lokalne jedinice u kojima se provode. Pročelnica Općine Berek Ivana Cindrić Jurčević:

Na manjinskim izborima birat će se i predstavnici manjina, kojih je brojčano manje. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za njemačku, albansku i romsku manjinu te u Gradu Garešnici predstavnik češke manjine.

Zajednički cilj je zauzimanje za bolji status ove populacije te sudjelovanje manjina u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima, odnosno očuvanje nacionalnog identiteta manjinskih naroda u RH.

Nema postova za prikaz