Zahuktale pripreme za prvi županijski javni sustav navodnjavanja Kapelica- Kaniška Iva

Više od deset godina je prošlo od pokretanja ideje akumulacije na području Grada Garešnice, odnosno sustava navodnjavanja Kapelica- Kaniška Iva kojim je predviđeno akumuliranje voda vodotoka Bršljanica. Prema predviđanjima, proći će još najmanje pet dok se ne stavi u funkciju, no važno je da je realizacija pokrenuta i u punom zamahu. Nakon dugotrajnih pripremnih radnji, izmjene prijedloga i položaja brane, vrlo brzo ide raspisivanje javne nabave za izradu projektne dokumentacije i samo za to će biti izdvojeno više od 290 tisuća eura. Od toga 20 posto ide iz županijskog proračuna, a 80 posto financiraju Hrvatske vode.

„Deset godina se priča o tom projektu, ali je sve do sada ostajalo na priči. Mi smo se posvetili tom projektu, jer smo svjesni da u vrijeme snažnih klimatskih promjena- nemamo drugog izbora“, kaže bjelovarsko- bilogorski župan, Marko Marušić.

Akumulacija, iz koje se planira navodnjavanje oko 450 hektara poljoprivrednog zemljišta kroz Kapelicu i Kanišku Ivu, prostirat će se na 27 i pol hektara površine.To će, iako ih je još nekoliko u planu, a na vrhu i ona u Končanici, biti prve površine javnog navodnjavanja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. A da potrebe ima, pokazuje i slučaj obitelji Puškarić. Veliki su proizvođači različitih kultura, među kojima se ističe češnjak i krumpir i imaju vlastitu akumulaciju, koja je bila dostatna sve do prošle godine, kada su, zbog iznimne suše i visokih temperatura, već u srpnju ostali bez vode. Zbog takvih situacija i domaćih proizvođača i gradonačelnik Garešnice, Josip Bilandžija iščekuje početak i dovršetak ovog sustava navodnjavanja.

„To će našim poljoprivrednicima olakšati proizvodnju i otvoriti nove mogućnosti“, kaže.

Procjenjena vrijednost investicije je 14 milijuna eura. Građevinska dozvola trebala biti gotova do sredine iduće godine nakon čega se planira kandidiranje projekta na natječaje za EU sredstva. U najboljem  scenariju, dovršenje se može očekivati 2028. godine.

Hrvatska od 2008.godine ima Nacionalni plan navodnjavanja kojemu je cilj spriječiti velike štete od učestalih suša na poljoprivrednim površinama i povećati povrtlarsku proizvodnju. Dio plana je i sustav Kapelica- Kaniška Iva, kojemu se, u našoj županiji, daje najveća vjerojatnost realizacije. Razlog je zanimljiv jer, ističe se, nudi mogućnosti trostruke funkcije; zaštita od poplave, navodnjavanje i ujedno turistički potencijal.

.

Nema postova za prikaz