Svjetski dan astme ove godine pod motom „Skrb o astmi za sve“

Izvor: HZZO

Svjetski dan astme obilježava se na inicijativu Globalne inicijative za astmu (GINA) prvog utorka u svibnju svake godine. Prvi Svjetski dan astme je obilježen 1998. godine u više od 35 zemalja širom svijeta s namjerom poticanja svjesnosti društva o problematici života s astmom. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2019. g., u svijetu su od astme bolovala 262 milijuna ljudi, a iste godine je od astme umrla 461.000 osoba.

Astma je kronična upalna bolest dišnih putova, čije je glavno obilježje pojava bronhospazma – stezanja mišića u stijenkama bronha – koji je uzrokovan alergijskom reakcijom sluznice bronha na različite tvari u okolišu (pelud, izmet grinja, životinjska dlaka itd.) ili ostale podražaje (hladan ili suh zrak, tjelesni napor i sl.). Bronhospazam se klinički manifestira simptomima poput zaduhe (otežanog disanja), kratkoće daha, pritiska u prsnom košu i pojave takozvanog zviždanja u dišnim putevima. Smatra se da je bolest uzrokovana kombinacijom složenih i nepotpuno razjašnjenih okolišnih i nasljednih faktora. U terapiji astme, koja je znatno uznapredovala u proteklih nekoliko desetljeća, koriste se agonisti beta-adrenergičkih receptora, antagonisti leukotrienskih receptora, teofilin i kortikosteroidi, najčešće u obliku inhalatora koji su praktični za svakodnevnu upotrebu.

Ovogodišnji je moto „Skrb o astmi za sve“. Cilj GINA-e, partnerske inicijative Svjetske zdravstvene organizacije, promicanje je razvoja i provedbe učinkovitih programa u liječenju astme, u svim zemljama svijeta. Na područjima gdje građani ostvaruju niske i srednje prihode bilježi se veći morbiditet i mortalitet od astme, a u perspektivi GINA nastoji dodatno poticati  čelne ljude u zdravstvu da osiguraju dostupnost i pristup učinkovitim lijekovima provjerene kvalitete.

Nema postova za prikaz