Izjašnjenih Čeha u Garešnici više nego prije

Češka beseda grada Garešnice lani je imala 23 nastupa, odnosno aktivnosti svoje kreativne, kazališne, glazbene i pjevačke skupine. Djeluje 15 godina, a okuplja 60 članova, od kojih je pola deklariranih Čeha, a dvije trećine su aktivni članovi. Problem je i dalje prostor za rad, jer je onaj dodijeljeni skučen za arhivu i svu opremu, pa tako i probe održavaju u prostoru Udruge umirovljenika. Lani je nabavljeno nešto narodnih nošnji i instrumenata, uz pomoć Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Saveza Čeha, županijskog manjinskog vijeća, Grada Garešnice i Bjelovarsko-bilogorske županije, koji pomažu rad. Također i majice koje je kupio predstavnik manjine iz dobivenih sredstava grada, istaknuto je na godišnjoj skupštini. Rad je pozdravila i dopredsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Marija Valek:

Lani su po prvi put bili u Češkoj, što je u planu i ove godine, kao i sudjelovanje u gradskim manifestacijama, organizacija nastupa sekcija i gostovanja kod drugih beseda.

Predsjednik Josip Regent ujedno je pozvao članove da se odazovu na manjinske izbore u nedjelju 7. svibnja, za koje su spremni organizirati i prijevoz, a tiskat će i letke.

Sve što garešnička Češka beseda čini na očuvanju jezika, kulture i običaja pozdravio je i zamjenik gradonačelnika Garešnice Goran Cupek, a dodajmo da je izjašnjenih Čeha sada 108, što je više nego prije.

Nema postova za prikaz