Povišen vodostaj, poplavljeni sportski tereni i ledeni sveci

Povišen vodostaj rijeke Ilove kod Garešnice (Foto-T. Harabajsa)

Višednevno razdoblje velikih količina padalina donijelo je i opasnosti od poplava. Zbog situacije, u Gračacu, u Zadarskoj županiji, traje evakuacija mještana, a Una prijeti izlijevanjem i u Hrvatskoj Kostajnici gdje su Hrvatske vode proglasile izvanredne mjere obrane od poplave. U našem okruženju, na većini mjernih točaka je zeleno- normalno stanje, no na nekoliko lokacija se žuti, što znači da su uspostavljene redovne mjere obrane. To su Ilova Veliko Vukovje i Garešnica te Česma Pavlovac, gdje razina rijeka raste od jučer.

Također, velik broj nogometnih susreta nije odigran zbog poplavljenih terena, uslijed obilnih kiša preko vikenda. U ligama Nogometnog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije to je čak devet utakmica, za koje će novi termini biti naknadno određeni.

U prvoj polovici svibnja slave se spomendani nekoliko svetaca koje su naši preci nazvali „ledenim svecima“ jer se na njihove spomendane lijepo i toplo proljetno vrijeme naglo promijenilo. Dolazilo bi do spuštanja temperature, a često i pojave mraza koji je znao bio poguban za mlade biljke. U “ledene svece” ubrajaju se Sv. Mamericije (11. svibnja), Sv. Pankracije (12. svibnja), Sv. Servacije, (13. svibnja), Sv. Bonifacije (14. svibnja) i Sv. Sofija (15. svibnja). Drugo ime Svete Sofije je “ledena Sofija” zbog činjenice da mraz katkad može doći i sredinom svibnja. Zato su naši stari radove u vrtu planirali prema ovim datumima, odnosno nakon 15. svibnja. Nažalost, stabilizacija vremena nije na vidiku kroz idućih nekoliko dana.

Nema postova za prikaz