Završila grupna mobilnost učenika OŠ Trnovitica u sklopu Erasmus+ projekta

Učenici Osnovne škole Trnovitica vratili su se sa svojim učiteljicama s grupne mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta Mirisi, zvuci, boje, oblici….mojeg zavičaja. Otputovali su 10. svibnja 2023. u grad Weiz u Austriji gdje su pet dana pohađali nastavu u dvije škole, Bundesgymnasium und Bundesrealgymnasium Weiz te Volksschule Weizberg.

U Bundesgymnasium Weiz bili su na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, njemačkoga, engleskoga i španjolskoga jezika, matematike, geometrijskog crtanja, fizike, biologije, povijesti i geografije. Zajedno sa svojim vršnjacima su proveli projektni dan u kojem su u skupinama uspoređivali Austriju i Hrvatsku u različitim područjima, blagdani i običaji, školski sustav, životinje, biljke, ekonomija, glazba i hrana, te nakon toga prezentirali pred ostalima sve ono što su naučili. Nakon prezentacije družili su se na kuglani i na sportskom poligonu.

Osim gimnazije, učenici su pohađali nastavu u Volksschule Weizberg. S učenicima od 1. do 4. razreda proveli su dva dana. Slušali su nastavu na kojoj se učilo kako se piše slovo B, subjekt i predikat u rečenici, o zavičajnoj temi o gradu Weizu, ponavljali matematiku, likovno se izražavali kombiniranom tehnikom akvarela, kolaža i crnog flomastera, pjevali pjesmu Bratec Martin/Bruder Jakob, svirali zadani ritam udaraljkama i ritamsku vježbu pljeskanjem, rješavali zagonetke na tabletima te igrali lovice i graničara na satu tjelesne i zdravstvene kulture. Posebno dojmljiv doček su imali u 1. razredu gdje ih je dočekala učiteljica u hrvatskom dresu i s hrvatskom zastavom te pokazala kako je s učenicima naučila čitati jednu hrvatsku pjesmu.

U slobodno vrijeme posjetili su i razgledali gradove Graz i Weiz, a učenicima je boravak u Austriji bio odlično, korisno i poučno iskustvo. Uživali su sa svojim vršnjacima u novim mirisima, zvucima, bojama i oblicima drugog zavičaja i uspoređivali ga sa svojim, kojem su se nakon sedam ispunjenih dana s veseljem vratili.

Nema postova za prikaz