Uz blagdan Duhova, proslava Dana općine Veliki Grđevac

Svečani vikend slijedi u Velikom Grđevcu. Svoj dan i punih 30 godina slavi Općina, tradicionalno uz blagdan Duhova. To je ujedno i dan župe, obzirom da  Župna crkva u Velikom Grđevcu nosi ime Svetoga Duha. Zadnjih mjeseci je u procesu potpune obnove, kroz zahvate vrijedne dva milijuna eura iz EU sredstava. Bili su nužni jer je objekat teško oštećen u seriji potresa 2020. godine, a projekt će rezultirati cjelovitom rekonstrukcijom crkve upisane u Registar kulturnih dobara RH kao nepokretno pojedinačno kulturno dobro. Crkva je izgrađena prije 190 godina, prije nekoliko godina obnovljeno je krovište, a aktualni radovi, izvana i iznutra, teku prema planu, kaže načelnik Tomislav Pavlečić.

Uz EU sredstva, dio novca za obnovu crkve prikupili su mještani, a dio je izdvojen iz općinskog proračuna. Zajednička svečanost, Dan župe i Dan općine, nakon događanja tijekom vikenda, bit će na Duhovski ponedjeljak, uz svečanu svetu misu.

Blagdan Duhova, dan kada je Duh Sveti sišao nad apostole, teolozi smatraju za rođendan crkve. Duhovski ponedjeljak proslavlja se dan poslije, kao dio trodnevnog obilježavanja rođenja Crkve i posebno se slavi u Općini Veliki Grđevac.

Nema postova za prikaz