OŠ Trnovitica provela Erasmus+ projekt: Mirisi, zvuci, boje, oblici….mojeg zavičaja

Duga tradicija školovanja u Osnovnoj školi Trnovitica rezultat je aktualnog profesionalnog i suvremenog pristupa nastavi, koja se uvijek organizirala prema potrebama učenika. Nakon 2 godine intenzivnog prilagođavanja nastavi na daljinu, uvidjelo se da je trenutno najveća potreba da se nastava iz učionica preseli na otvoreno u svim predmetima jer bi tako potakli učenike da opažaju svijet oko sebe i tako uče. Učitelji su se zbog toga željeli usavršavati i upoznati nove metode koje se mogu koristili u nastavi kako bi učenici pronašli motivaciju za osobni razvoj. Tako se njeguje 260-godišnja tradicija te pokazuje lokalnoj zajednici važnost i funkcija koju škola ima u ruralnoj sredini.

Prilika za ostvarenje te potrebe pronađena je u Erasmusu +, najvećem programu Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje, mlade i sport, kojeg u našoj državi provodi Agencija za mobilnosti i programe Europske unije. Nakon raspisivanja Natječaja za kratkoročne projekte mobilnosti učenika i osoblja u odgoju i općem obrazovanju, budući sudionici projekta odlučili su prijaviti projektnu ideju „Mirisi, zvuci, boje, oblici… mojeg zavičaja“. Projektna ideja je prihvaćena, a nakon dobivenih sredstava krenulo se u realizaciju aktivnosti. Osim aktivnosti u školi, planirane su mobilnosti učitelja i učenika.

Mobilnosti u Firenzi, Ljubljani i Austriji

Prva mobilnost učitelja bila je u Firenzi. Od 6. do 12. studenoga 2022. ravnatelj škole, pedagog i učiteljica njemačkoga jezika pohađali su tečaj A Satisfying School Experience: Strategies and Skills for Teachers u Firenci. Tečaj su pohađali sudionici iz Portugala i Hrvatske, a tema je bila nove strategije i smjernice učenja i poučavanja.

Druga i treća mobilnost bile su u Ljubljani. Od 27. ožujka do 1. travnja 2023. godine ravnatelj škole, učiteljice hrvatskoga i njemačkoga jezika pohađali su tečaj STEM for Primary and Secondary School Children – When Complicated Becomes Fun and Easily Understandable u Ljubljani. Sudionicima iz Estonije, Rumunjske i Hrvatske predstavljena je interdisciplinarna primjena STEM aktivnosti u nastavi i kako ih prilagoditi i primijeniti u drugim nastavnim predmetima i područjima. Kao dio tečaja organiziran je posjet Kući eksperimenata u Ljubljani te obilazak Bleda i Bohinja.

Od 17. do 22. travnja pedagog, učiteljica povijesti i vjeroučitelj pohađali su tečaj  Teaching Creativity in Schools. Na tečaju su učili o tehnikama razmišljanja koje olakšavaju kritičko i kreativno razmišljanje umjesto klasičnog pamćenja podataka. Osim predavanja i radionica posjetili su i Osnovnu školu Tabor u Logatecu nedaleko Ljubljane.

Sve sadržaje i nove ideje za nastavu sudionici su predstaviti članovima stručnih aktiva u i izvan škole.

Zadnja i najvrednija mobilnost bila je posjet učenika školi u Austriji. Od 10. do 17. svibnja 2023. boravili su u gradu Weizu u Austriji. Tamo su pet dana pohađali nastavu u dvije škole, Bundesgymnasium und Bundesrealgymnasium Weiz te Volksschule Weizberg.
U Bundesgymnasium Weiz bili su na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, njemačkoga, engleskoga i španjolskoga jezika, matematike, geometrijskog crtanja, fizike, biologije, povijesti i geografije. Zajedno sa svojim vršnjacima su proveli projektni dan u kojem su u skupinama uspoređivali Austriju i Hrvatsku u različitim područjima, blagdani i običaji, školski sustav, životinje, biljke, ekonomija, glazba i hrana, te nakon toga prezentirali pred ostalima sve ono što su naučili. Nakon prezentacije družili su se na kuglani i na sportskom poligonu.

Osim gimnazije, učenici su pohađali nastavu u Volksschule Weizberg. S učenicima od 1. do 4. razreda proveli su dva dana. Slušali su nastavu na kojoj se učilo kako se piše slovo B, subjekt i predikat u rečenici, o zavičajnoj temi o gradu Weizu, ponavljali matematiku, likovno se izražavali kombiniranom tehnikom akvarela, kolaža i crnog flomastera, pjevali pjesmu Bratec Martin/Bruder Jakob, svirali zadani ritam udaraljkama i ritamsku vježbu pljeskanjem, rješavali zagonetke na tabletima te igrali lovice i graničara na satu tjelesne i zdravstvene kulture. Posebno dojmljiv doček su imali u 1. razredu gdje ih je dočekala učiteljica u hrvatskom dresu i s hrvatskom zastavom te pokazala kako je s učenicima naučila čitati jednu hrvatsku pjesmu.

U slobodno vrijeme posjetili su i razgledali gradove Graz i Weiz.

Učenicima je boravak u Austriji bio odlično, korisno i poučno iskustvo. Uživali su sa svojim vršnjacima u novim mirisima, zvucima, bojama i oblicima drugog zavičaja i uspoređivali ga sa svojim, kojem su se nakon sedam ispunjenih dana s veseljem vratili.

Sve što su vidjeli i naučili, učenici će pokazati ostalim učenicima i svojim učiteljima na Danu škole, 31. svibnja.

Pozitivan odjek ovog Projekta u školi i izvan nje poslužit će kao poticaj za nastavak provođenja sličnih projekata u sklopu programa Erasmus+.

Nema postova za prikaz