U Kapelici kod Garešnice arheološko nalazište iz 6. tisućljeća pr. Kr.

Lokalitet Solarevac u Kapelici kod Garešnice (Foto- A. Džaja, Muzej Moslavine Kutina).

Još 1989. godine, kopanjem plinovoda u Kapelici locirano je neolitičko naselje uz potok Solarevac, kako je utvrdio arheolog Nenad Hölbl, južno od današnjeg Tehnoparka. Keramiku starčevačke i korenovske kulture iz 6. tisućljeća prije Krista može se pronaći i danas. Moguće je da se radi o široj naseobi, kaže kustos arheolog Muzeja Moslavine Kutina Antonio Džaja, koji je nalazište obišao na poziv domaćeg istraživača-amatera Vlade Glogovskog. Vidljivo je postojanje jama ili prapovijesnih kuća, a kod keramike dvobojni tzv. sendvič presjek, odnosno redukcijsko-oksidacijski način pečenja.

Ostatci prapovijesne keramike na lokalitetu Solarevac u Kapelici kod Garešnice (Foto- A. Džaja, Muzej Moslavine Kutina).

Vidljivi prapovijesni ostatci

Arheolog Džaja ističe da je dolaskom na lokalitet odmah uočio ostatke prapovijesne keramike.

– Mi znamo za tu poziciju, ali otada ona nije bila nikako istraživana. S ozirom da sam ja sada imao priliku taj dio obići, u dogovoru s lokalnim zaljubljenikom u prošlost, u povijest Vašeg kraja, gosp. Vladom Glogovskim, on me nazvao da ima nekoliko pozicija za koje bi htio da ja vidim kao stručnjak. Kad smo došli, prvo što sam uočio da su nedavno bili nekakvi građevinski radovi, netko je, naime gradio zid. Vidim da se sad u tom dijelu, pretpostavljam, formira industrijska zona grada Garešnice, tako da sam primijetio u blizini tog zida i u iskopanoj zemlji površinske ostatke prapovijesne keramike, pa se u tom preliminarnom pregledu pokazalo da pripada starčevljanskoj kulturi, tako da sam rekao, eto znam sad točno gdje je lokalitet i dobro da smo u biti sad naišli jer je pitanje što bi uopće bilo s tim lokalitetom- rekao je Džaja.

Vlado Glogovski na lokalitetu Solarevac u Kapelici kod Garešnice (Foto- A. Džaja, Muzej Moslavine Kutina).

Prapovijest je, dodaje Džaja, inače teško uočljiva, pogotovo ostaci naselja starog 7,5 tisuća godina.

– Obično je prapovijest teško uočljiva i kad dođete na lokalitet, naselje, to su najčešće nekakve oranice, padine i bez iskopavanja i istraživanja, vezano uz ostatke keramike nakon oranja teško je pretpostaviti da je na tom prostor bilo nešto iz prapovijesti. Mislim da je u ovo vrijeme taj lokalitet jako zakinut, a pričamo o starčevljanskoj kulturi iz 6. tisućljeća pr. Kr., prije nekih osam do sedam tisuća godina da je u tom razdoblju ovaj položaj na Solarevcu bio aktivan, tj. prije nekih 7,5 do sedam tisuća godina da je na tom prostoru bilo nekakvo naselje- zaključuje arheolog Džaja.

Lokalitet Solarevac u Kapelici kod Garešnice (Foto- A. Džaja, Muzej Moslavine Kutina).

Lokalitet Solarevac u Kapelici nije zaštićeno kulturno dobro

Uz rubove parcela u Poduzetničkoj zoni izgrađeni su plitki temelji, a iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija u Bjelovaru kažu kako zasad nije utvrđeno postojanje arheoloških nalaza i sloja na području radova, koji su inače obustavljeni. Morali bi biti i u slučaju pronalaska, a daljnja arheološka istraživanja išla bi na teret investitora, ističe dr.sc. Krešimir Karlo iz Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, kao i to da lokalitet Solarevac u Kapelici nije zaštićeno kulturno dobro.

– …Područje današnje poslovne zone Kapelica nalazi se nešto južnije od gore opisanog položaja. Utvrđeno je kako se na području Poslovne zone Kapelica, koje je prijavio Antonio Džaja, arheolog kutinskog muzeja, izvode radovi polaganja plitkih armiranobetonskih temelja uz rubove parcela. Zasad nije utvrđeno postojanje arheološkog sloja i arheoloških nalaza u opsegu izvedenih radova.

Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturne baštine, čl.45. investitor je u slučaju pronalaska arheološkog nalaza ili nalazišta dužan obustaviti radove i obavijestiti nadležni Konzervatorski odjel. U tom slučaju vrše se zaštitna arheološka istraživanja sredstvima investitora. Osobno sam zadnji puta bio u Kapelici prošli tjedan te se čini da su građevinski radovi zasad obustavljeni. Svakako ću pratiti stanje i vršiti povremeni nadzor na području potencijalnog lokaliteta- odgovorio je Karlo na naš upit.

Lokalitet Solarevac u Kapelici kod Garešnice (Foto- A. Džaja, Muzej Moslavine Kutina).

Nadamo se kako ovo otkriće iz prapovijesti neće ostati samo na tome jer bi moglo biti bilo zanimljivo i turistima, za obilaska ovog kraja bogatog ljepotama netaknute prirode, na području koje je, barem prema spomenutim nalazištima, bilo naseljeno i prije više od sedam tisuća godina.

Nema postova za prikaz