Konstituirana manjinska vijeća u BBŽ

Na čelu Vijeća srpske manjine BBŽ je Darko Karanović iz Garešnice (prvi s desna).

Jučer su u Bjelovaru održane konstituirajuće sjednice vijeća nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije, nakon provedenih manjinskih izbora 7. svibnja ove godine. Na njima su izabrani novi-stari predsjednici i njihovi zamjenici.

Za predsjednika Vijeća češke nacionalne manjine izabran je Damir Malina, a za njegovu zamjenicu Maja Krejča. Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine je Darko Karanović iz Garešnice, čiji je zamjenik Radovan Dožudić, dok je za predsjednicu Vijeća mađarske nacionalne manjine imenovana Zlata Berkeš, a za njenog zamjenika Antun Furjan.

Nakon konstituirajućih sjednica održana je konferencija za medije na kojoj je sudjelovao župan Marko Marušić te istaknuo da je Bjelovarsko-bilogorska županija jedina u RH koja ima 21 od ukupno 22 nacionalne manjine.

-Mi ćemo u županiji nastaviti surađivati s našim nacionalnim manjinama kao i do sada. Novi stari predsjednici su potvrđeni i to znači da se dobro radi i da imaju povjerenje svojih birača. Čestitam svim izabranim predsjednicima za koje sam siguran da ćemo nastaviti kvalitetnu i dobru suradnju – kazao je Marušić.

Zlata Berkeš, novoizabrana predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine istaknula je da je fokus u radu toga vijeća na obrazovanju te da u narednom razdoblju planiraju organizirati mnoštvo manifestacija.

-Hvala županu na dosadašnjoj potpori i praćenju naših programa. Veselim se budućoj suradnji. Naše vijeće fokus stavlja na obrazovanje, a nastavit ćemo i s našim započetim aktivnostima. U našoj županiji u nekoliko škola po modelu „C“ uči se mađarski jezik. Jako smo na to ponosni i smatramo to velikim uspjehom – kazala je Berkeš.

Damir Malina, predsjednik je Vijeća češke nacionalne manjine te predsjednik Koordinacije vijeća nacionalnih manjina. Posebnu zahvalu uputio je svim biračima koji su izašli na izbore te istaknuo da su Česi najbrojnija manjina u županiji i da baš zato imaju najviše aktivnosti.

-Veliko hvala našim biračima koji su izašli na ove izbore. Zadovoljni smo s 19 % izlaznosti to je 1,5 % više nego na prošlim izborima. Želim zahvaliti županiji na financijskoj potpori. Mi smo najbrojnija manjina u županiji i htio bih zahvaliti svim članovima vijeća na potpori koju su nam ukazali. I dalje ćemo podupirati aktivnosti koje smo planirali, rad s mladima, od vrtića do fakulteta – kazao je Malina.

Darko Karanović, izabrani predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine također je zahvalio županiji na svoj podršci koju je njegovo vijeće imalo u proteklom mandatu.

-U ime srpske nacionalne manjine hvala na svoj potpori koju ste nam dali u ove dvije godine od kad ste preuzeli vrlo odgovornu i zahtjevnu dužnost župana. Svim pripadnicima srpske zajednice koji su izašli na izbore također hvala. Nadam se da ćemo u razumnom vremenskom roku konstituirati i manjinsku koordinaciju i nastaviti u istom tonu surađivati – kazao je Karanović.

Izvor BBŽ

Nema postova za prikaz