Čedomir Matovina iz Garešnice dobitnik priznanja HOK-a Zlatne ruke

Dan Hrvatske obrtničke komore je 01. srpnja, kada je 1994. godine održana obnoviteljska skupština. Obilježava se svečanom Akademijom na kojoj se najzaslužnijim članovima dodjeljuju najviša komorska priznanja te se  promoviraju novi majstori i majstorice.

Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, i u nazočnosti predsjednika Andreja Plenkovića, svečana Akademija održana je jučer u podne u dvorani Voda, City Plaze u Zagrebu. Plaketu „Zlatne ruke s pisanim priznanjem“ ove je godine dobio obrtnik Čedomir Matovina iz Garešnice. Čestitke!

O tome se iz Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije navodi:

Dana 5. srpnja 2023. godine održana je svečana Akademija povodom tradicionalnog obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke komore, spomen na održavanje obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. godine, kada su hrvatski obrtnici prvi put dobili svoj zakon – Zakon o obrtu, ali i svoju Komoru. Najveća godišnja svečanost Hrvatske obrtničke komore ove je godine održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a uz brojne visoke uzvanike svečanosti su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović te potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Na svečanoj Akademiji dodijeljena su najveća priznanja HOK-a Statua i Plaketa „Zlatne ruke“ obrtnicima koji su dali izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva.

PLAKETOM ZLATNE RUKE S PISANIM PRIZNANJEM nagrađen je obrtnik  ČEDOMIR MATOVINA, vlasnik stolarskog obrta «POGREBNA OPREMA» iz Garešnice, Moslavačka 41.

Biografija

Čedomir Matovina rođen je 4. veljače 1961. godine u Garešnici. U Centru za obrazovanje i kulturu „9. maj“ Garešnica stekao je srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje drvno-tehnološki stručni radnik finalnog smjera, struke drvoprerađivač 1980. godine. Nakon završene srednje škole radio je u lokalnom drvnom poduzeću Brestovac a tijekom radnog staža obavljao je poslove izrade i montaže kulisa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gdje su ga odabrali između 500 prijavljenih stolara za obavljanje tog posla. Obrtnik postaje 1996. godine a u svom stolarskom obrtu bavi se izradom ljesova, pružanjem pogrebnih usluga, prodajom cvijeća, izradom svijeća. Isto tako vrši uslugu održavanja krajolika groblja i parkova. Velik opseg djelatnosti i kvaliteta njegovih proizvoda  su samo jedan od razloga zašto ga predlažemo. Od samih početaka osnivanja Komore i Udruženja aktivno sudjeluje u radu.

Aktivan je u svim tijelima Udruženja i komore. Dugogodišnji je stalni član Upravnog odbora i Skupštine Udruženja obrtnika, predsjednik je Sekcije uslužnih obrta UO Garešnica, također je i član Ceha uslužnih obrta Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije. Obavljao je funkciju člana Upravnog odbora Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije a trenutno je član Skupštine. Već 23 godine predsjednik je ispitne komisije majstorskih ispit za stolara. Trenutno obavlja funkciju potpredsjednika sekcije pogrebnika HOK-a. Isto tako u ispitnoj je komisiji o stručnoj osposobljenosti za drvo-tokara.

U svom obrtu zapošljava 6 radnika, te redovito prima naučnike smjera stolar.  Proširio je svoju djelatnost izradom drvenih ukrasa kao što su kutije za butelje te ostali drveni ukrasi i predmeti. S obzirom na proširivanje proizvodnje, neophodno je bilo zaposliti nove ljude i uvesti nove tehnologije. Proširenjem poslovnog prostora i nabavom novih strojeva bitno je unapredio kvalitetu svojih proizvoda.

Uvijek je aktivan u svim akcijama koje je Udruženje imalo i rado pomaže bilo ga se radi o gastro događanjima, sajmovima, humanitarnim akcijama… Kad se krenulo za realizacijom  «prezentacije obrta» ponudio se da se prezentacije održe u njegovim poslovnim prostorijama što je i učinjeno.

Obrtnik Čedomir Matovina zaista je svojim dosadašnjim radom i zalaganjem zaslužio nagradu Plaketa Zlatne ruke s pisanim priznanjem.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil u svom je obraćanju čestitao dobitnicima te zahvalio hrvatskim obrtnicama i obrtnicima na hrabrosti, marljivosti i ljubavi s kojom pristupaju svojem poslu, na njihovom doprinosu očuvanju tradicije te doprinosu razvoju hrvatskog gospodarstva. „Danas nas je oko 107 tisuća i zapošljavamo više od 215 tisuća ljudi, 7 % nas je više u odnosu na prošlu godinu. Samo u svibnju imamo 1.305 obrta više. Riječ je o ogromnoj snazi koja raste i jednom od najvitalnijih segmenata hrvatskog gospodarstva.“, zaključio je te pozvao predstavnike Vlade i državnih institucija da aktivno i zajednički rade na unapređenju okruženja za poslovanje domaćih obrtnika.

Izvor: Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije ; Hrvatska obrtnička komora

Fotografije: Hrvatska obrtnička komora ; Goran Grgić

Nema postova za prikaz