BBŽ za transparentnost proračuna dobila ocjenu 4,7; Među odlikašima Garešnica, Hercegovac, Berek i Velika Trnovitica

Koliko prosječni građani znaju o proračunu sredine u kojoj žive? Vjerojatno ne puno, no mora im se omogućiti uvid jer imaju pravo znati kako se i na što troši i njihov novac. Razinu dostupnosti na mrežnim stranicama svake godine provjerava Institut za javne financije, koji je objavio nove podatke.

Grad Garešnica ima peticu, kao i prethodne dvije godine. Do tada je, uz podatke o predloženom i izglasanom proračunu te izvješća, nedostajao proračunski vodič. On nedostaje Daruvaru koji zbog toga jedini od gradova u županiji nije odlikaš. Taj lanjski nedostatak ove godine je ispravila i Općina Berek, uz koji peticu ima i Velika Trnovitica, kao i Hercegovac sa šest godina tradicije odlikaša po pitanju transparentnosti proračuna. Peticu, nakon lanjske trojke, ima i Veliki Grđevac.

Sama Bjelovarsko- bilogorska županija je samo prve godine ispitivanja, 2015., imala nižu ocjenu, ali dodavanjem vodiča, nižu se najbolje ocjene. S druge strane, jedina općina s ocjenom vrlo dobar u županiji je Ivanska, a s dvojkom su se provukle Općine Severin i Kapela.

Ipak, ima i manje transparentnih, nekih s jedinicom, no najgoru ocjenu, nula, jer na stranicama nema niti jedan dostupan podatak o proračunu, dobila je Jelsa na otoku Hvaru. Kad se zbroje sve općine, gradovi i sama županija, prosjek Bjelovarsko-bilogorske županije za transparentnost je 4,7, što je i dalje odlično i ukupno bolje nego prijašnjih godina.

Nema postova za prikaz