Nova zgrada za Državni arhiv u Bjelovaru

Državni arhiv u Bjelovaru, kao javna ustanova u kulturi, obavlja javnu arhivsku službu na području Bjelovarsko-bilogorske te dijelu Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije. Osnovani su još 1961. godine, u međuvremenu se mijenjalo ime i adresa, no bez nje su ostali 2010., nakon što je Vlada Republike Hrvatske spremište i zgradu Arhiva darovala biskupiji te su u najmu prostora.

Obzirom da „pokrivaju“ veliko područje, puno je toga još na terenu, kaže ravnateljica Martina Krivić Lekić.

Godinama se traži rješenje, a sad je predstavljen konačni projekt nove zgrade Državnog arhiva u Bjelovaru. Lokacija je na sadašnjem parkiralištu iza postojeće zgrade Arhiva s kojom će biti i povezana mostom. Bit će površine 2142 četvorna metra i tu će se omogućiti pohrana 12 kilometara arhivske građe. To bi trebalo biti dostatno rješenje za narednih gotovo pola stoljeća, a s vremenom i više, jer se ide u pravcu digitalizacije, kaže bjelovarski gradonačelnik, Dario Hrebak.

Uz financijsku potporu Ministarstva kulture, ovih dana, osim javnog savjetovanja, kroz postupak javne nabave kreće potraga za izvođačem radova, a vrijednost cijelog projekta je 4,2 milijuna eura. U potpunosti se financira iz programa Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a novac za pripremnu dokumentaciju izdvojen je iz proračuna Grada Bjelovara, koji je ministarstvu ustupio i prostor za izgradnju. Nova zgrada Državnog arhiva u Bjelovaru mogla biti izgrađena do proljeća 2025. godine. Projekt je izradila tvrtka M-plan i arhitekti Ana Rašan i Zvonimir Ferenčak.

Nema postova za prikaz