Tjedan dojenja obilježen i u BBŽ

Dojenje se smatra najboljim izborom za majku i dijete, a od 1992. godine obilježava se kroz Svjetski tjedan dojenja, u prvom tjednu kolovoza, u cilju podizanje svijesti o njegovoj važnosti te promicanja dojenja kao najzdravijeg odabira. Ovogodišnji slogan je „Omogućavanje dojenja – činimo razliku za zaposlene roditelje“, uz fokus na dojenje i posao. Obilježavanju Međunarodnog tjedna dojenja, ovog dopodneva u središnjem bjelovarskom parku, pridružio se i župan Marko Marušić te dao podršku provedbi.

Važnost dojenja posebno je istaknula predsjednica Udruge „ Za zdravo i sretno djetinjstvo“, ujedno i začetnica cjelokupnog projekta, pedijatrica Marija Čatipović.

– Zaposlene majke imaju pravo na pauzu za dojenje od dva sata. Mogu je koristiti jednokratno dva sata u komadu ili sat po sat odvojeno. Odnosi se na sve koji imaju djecu u dobi do godinu dana. Naš zakon o roditeljskom dopustu je dobar i majke su obično po godinu dana na porodiljinom, ali neke se vraćaju ranije pa je važno da znaju kako imaju pravo na pauzu za dojenje – kazala je dr. Čatipović te apelirala na poslodavce da budu upoznati s tom informacijom i majkama omoguće pauze, ovisno o poslu koji obavljaju.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji redovito se provode različite aktivnosti putem kojih se promiče dojenje, kao što su edukacije, izdavanje promidžbenih materijala, manifestacije „Ljepota majčinstva“, „Ljepota roditeljstva“, grupe za potporu dojenja, trudnički tečajevi, suradnja s medijima i drugo.

Nema postova za prikaz