Dvoje građana prevareno putem oglasa na društvenim mrežama

Jučer, 28. kolovoza, u Bjelovaru dvoje građana je prijavilo prijevaru putem oglasa na društvenim mrežama.
 
57-godišnjak je prijavio kako je u svibnju ove godine na društvenoj mreži pronašao oglas za trgovanje kriptovalutama. Nakon uplate novca za kupovinu kriptovalute primio je više telefonskih poziva, s inozemnih telefonskih brojeva, u kojima se od njega tražilo da uplati novčana sredstva za proviziju, osiguranje i porez na temelju ostvarene dobiti. Muškarac je u više navrata uplatio zatražene novčane iznose, ali dobit od ulaganja u kriptovalute nije dobio čime je oštećen za više od 28 tisuća eura.
 
Prijevaru je prijavila i 61-godišnjakinja koja je na društvenoj mreži pronašla oglas za kreditiranje. Kontaktirala je oglašivača kojem je u svrhu realizacije kredita ustupila svoje osobne podatke i podatke o bankovnom računu. Za isplatu kredita od 61-godišnjakinje je u tri navrata zatražena uplata novčanih sredstava za javnobilježničke troškove i troškove poreza. Nakon uplate svih troškova u ukupnom iznosu većem od 2 tisuće eura oštećena nije dobila kredit, navode iz PU bjelovarsko-bilogorske.
 
Upozoravamo građane kako je potreban dodatan oprez prilikom ulaganja ili kreditiranja putem oglasa na društvenim mrežama jer velik dio takvih oglasa je lažan i ima za cilj prevariti građane koji se odluče za ulaganje ili kreditiranje. Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit, a kod kreditiranja vrlo povoljne uvjete za realizaciju i otplatu kredita.
Prije ovakvih novčanih transakcija bilo bi dobro zatražiti nepristrani financijski savjet.
 
Ako ste jednom uložili u prijevaru prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima zato se čuvajte budućih prijevara.

Nema postova za prikaz