O Afričkoj svinjskoj kugi pričalo se i na sjednici Županijske skupštine

Aktualna tema Afričke svinjske kuge jučer je bila dio razgovara i na Županijskoj skupštini. Podsjetimo, ona se u Rrepublici Hrvatskoj pojavila 26. lipnja ove godine na području Vukovarsko-srijemske županije, a kasnije i Sisačko-moslavačke te Karlovačke. Ono što je važno naglasiti, kaže županijski pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić jest da je na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema, stoga posebnih ograničenja za našu županiju također nema, a iz Ministarstva poljoprivrede poručuju kako je najvažnija stavka za njeno suzbijanje biosigurnost na samim objektima.

Nadalje, sva nova pravila i direktive pronaći se mogu na službenim stranicama Uprave za veterinarstvo te u Narodnim novinama Naredbe – 01, 87 i 99, a ono što pročelnik Pavičić izdvaja su pravila po kategorijama gospodarstva 1, 2, 3 i 4 od kojih samo posljednje dvije zadovoljavaju sve navedene uvjete.

Dakle, oni u kategorijama 1 i 2, moraju pokrenuti proceduru rekategorizacije u kategoriju 3 ili 4, a oni koji nisu sigurni u koju pripadaju, isto mogu doznati od svog nadležnog veterinara, kao i sve ostale informacije koje su im od interesa.

Također, recimo kako je početkom rujna u županiji prijavljeno bilo ukupno 2044 uzgajivača svinja te 43.462 svinje.

Nema postova za prikaz