Spremni stipendirati studente hungarologije u BBŽ

OŠ Dežanovac u kojoj se odvija nastava po modelu C i na mađarskom jeziku.

Zajednica Mađara Pisanica iz Velike Pisanice i Vijeće mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije i ove su akademske godine spremni stipendirati studente hungarologije. Nažalost, nema kandidata, a mogućnost i dalje postoji, kako bi se osigurao stručni kadar za nastavu mađarskog jezika, ističe predsjednica Zlata Berkeš.

Upravo to je upitno ove školske godine, kada zbog porodiljnog dopusta učiteljice nije moguće učenje mađarskog u nekim osnovnim školama Bjelovarsko-bilogorske županije. Prošle školske godine bilo je 60 polaznika u Velikoj Pisanici, Grubišnom Polju, Bjelovaru i Daruvaru. Stoga je otvoren i poziv učiteljima mađarskog da se jave, dodaje Berkeš.

Ipak, u Osnovnoj školi Dežanovac su pronašli rješenje i od ponedjeljka kreće nastava za deset učenika mađarskog jezika po modelu C, i to ukupno šest sati nastave- po dva u Dežanovcu i Trojeglavi, a uskoro i u Uljaniku, koji je na području Grada Garešnice. To su ujedno mjesta s najviše Mađara od 633 izjašnjena na području županije, a ima ih i u Velikom Grđevcu te u Garešnici.

Nema postova za prikaz