Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke zloćudna je bolest koja nastaje kada normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom dospjeti u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela. Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena – čak preko 80 % novooboljelih pacijentica starije su od 50 godina. Ipak, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, stoga je važno već od najranije mladosti započeti s redovitim pregledima grudi.

  • 5 – 10 % svih karcinoma dojke nasljedni su, a najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke jesu:
  • dob
  • prva menstruacija prije 12. godine života
  • menopauza nakon 50. godine života
  • nerađanje ili rađanje poslije 30. godine života
  • pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika
  • prethodna bolest dojke

Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istoga u Hrvatskoj je u padu. Rak dojke također više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu. 

Redovitim pregledom, koji uključuje samo pregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći. Više od 90% oboljelih od raka dojke ima šansu za izlječenje ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Odlukom Vlade Republike Hrvatske, 2006. godine pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji obuhvaća sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina. 21. ožujka 2023. započeo je 8. ciklus programa koji obuhvaća godišta od 1954. do 1973.

Cilj je Programa smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku i poboljšati kvalitetu života žena oboljelih od raka dojke.

Kod žena koje su se odazivale nacionalnom programu pokazalo se da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku nego kod žena koje se nisu odazvale pozivu u program.

Ako imate između 50 i 69 godina, a u posljednje dvije godine niste dobili poziv na mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, možete se obratiti na dolje navedeni telefonski broj i dogovoriti besplatan mamografski pregled.

Besplatni broj za Nacionalne programe ranog otkrivanja raka

0800 8586

ZZJZ Bjelovarsko-bilogorske županije

Županijski koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke

doc.dr.sc. Želimir Bertić

Nema postova za prikaz