Ove subote Pakrac ponovno postaje središte sajmovanja kontinentalne Hrvatske

Sajam „Slavonski banovac“ postao je jedan od najvećih sajmova i manifestacija ovog tipa u kontinentalnoj Hrvatskoj, a tradicija će biti nastavljena i ove godine i to u subotu 14. listopada. Međunarodnog je karaktera budući da su svoje sudjelovanje najavili gosti iz Češke i Slovačke. Kao i ranijih godina Sajam će biti održan u Ulici Matice hrvatske, na prostoru oko Tržnice te na središnjem gradskom trgu bana Jelačića

Od 10 sati posjetitelji će moći razgledati, degustirati ili kupovati robu i proizvode koje će predstaviti sudionici Sajma na svojim štandovima. Središnji gradski trg bana J. Jelačića će od jutarnjih sati nuditi razne zanimljive, zabavne i edukativne sadržaje za djecu i mlade kroz Dječje prijepodne koje i ove godine organiziraju Muzej grada Pakraca i Gradska knjižnica Pakrac, a u sklopu kojeg će biti održana i kazališna predstava.

Svečano otvorenje Sajma s prigodnim programom biti će održano u 13 sati, a od 15 sati započinje tradicionalni 8. Grahfest – natjecanje u kuhanju graha kojeg i ove godine organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika. Ocjenjivanje je predviđeno od 18 sati, a proglašenje najboljih u 20 sati.

Zahvaljujući pakračkim i lipičkim obrtnicima i ove godine će na Sajmu biti organizirana i Eno–gastro prezentacija udruženja obrtnika i obrtničkih komora iz cijele Hrvatske. S atraktivnom gastro ponudom predstavit će se hrvatski branitelji Pakraca i Lipika te njihovi gosti, a svoje će delicije tradicionalno predstaviti i pripadnici nacionalnih manjina koji žive i djeluju na ovom području.

Organizator ove godine najavljuje još bogatiju ponudu srednjovjekovnih sadržaja, a svi sudionici će organizirati mimohod gradskim ulicama. Tradicionalno će članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik spravljati delicije „Kod veprove glave“, Streličarski klub „Kuna“ će organizira srednjevjekovni streličarski turnir, a središnja „Bitka za kovnicu novca“ će biti održana u 18 sati. Posjetitelji će imati prilike i uživo vidjeti kako se kuje Slavonski banovac, novac koji se još sredinom 13. stoljeća kovao upravo u Pakracu.

U večernjim satima, od 21 sat na središnjoj pozornici posjetitelje će zabavljati Željko Bebek, a dio i ovogodišnje ponude Sajma bit će Muzej Grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti.

Sajam i ove godine organizira Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac, Lokalnom razvojnom agencijom PAK RA  i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, a u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom.

izvor: pakrac.hr

Nema postova za prikaz