Svjetski dan borbe protiv poliomijelitisa

Svjetski je dan borbe protiv dječje paralize ili poliomijelitisa, koji obilježava i Rotary International. Lijeka nema, a protiv bolesti se bori cijepljenjem. Članovi Rotary kluba Bjelovar tako će i ove godine donacijom u Rotary Polio Fond osigurati sredstva za cijepljenje 300 mališana. U obilježavanju sudjeluje i Grad Bjelovar, stoga će gradski paviljon danas biti osvijetljen u boji borbe protiv te bolesti, purpurnoj. Svaka donacija je dobrodošla, ističe primarijus Mislav Klobučić, predsjednik Rotary kluba Bjelovar.

U pripćenju medijima se još navodi:

24. listopada Rotary International obilježava Svjetski dan borbe protiv poliomijelitisa (dječje paralize), bolesti od koje je još 1985.g. u svijetu dnevno oboljevalo 1000 djece, uz visok mortalitet od 5-10% uglavnom kao posljedica zatajenja mišićna nužnih za disanja. Kako protiv ove bolest niti danas nema lijeka postavljen je ambiciozan zadatak iskorijenjivanja bolesti kroz program cijepljenja.

O opsegu programa koji Rotary provodi sa svojim parternima možda najbolje govore  brojevi  – do danas je kroz ovaj program cijepljeno 2.5 milijarde djece u 122 zemlje ( 1995.g. je samo u tjedan dana cijepljeno 165 milijuna djece u Kini i Indiji).

Zahvaljujući sveobuhvatnom program cijepljenja od tri divlja soja polio virusa 2 su tipa u cijelosti nestala. Uz ukupna ulaganja od 2.5 milijarde dolara danas je broj slučajeva polimijelitisa reduciran za 99.9%. Bolest je prisutna u još u samo nekoliko zemalja svijeta (Pakistan, Afganistan) sa ukupno registriranih manje od 30 slučajeva u 2022.g.

U vrijeme velikih migracija uzrokovanih ekonomskim razlozima, ratnim sukobima i klimatskim promjenama, podjednako je važno nastaviti cijepljenje u našoj zemlji, ali i uložiti dodatne napore u cijepljenje djece u zemljama u kojima još ima dječje paralize.

Članovi Rotary kluba Bjelovar će i ove godine, kao i svih godina do sada, donacijom u Rotary Polio Fond osigurati sredstva za cijepljenje 300 mališana.

Ove godine i grad Bjelovar sudjeluje  u obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv polimijelitisa ( World Polio Day) – tom će prigodom  gradski paviljon 24. listopada biti osvijetljen u boji borbe protiv poliomijelitisa – purpunoj boji.

Svaka donacija namijenjena programu borbe protiv poliomijelitisa također je dobrodošla – donacijom od samo 1 $ osigurava se cjepivo za jedno dijete u zemljama gdje program cijepljenja drugačije nije organiziran.

Račun za uplatu donacije je:

Erste Banka HR 9724020061500068847

U potpisu, prim. Mislav Klobučić, predsjednik RC Bjelovar i asistent guvernera Rotary Districta 1913 Hrvatska.

Nema postova za prikaz