Veliki Grđevac Dan oslobođenja obilježio otkrivanjem spomenika za šestoricu stradalih

Da se ne zaboravi i u spomen na šest ugašenih života, u Malom Grđevcu danas je svečano otkriveno spomen obilježje, na obljetnicu kojom općina Veliki Grđevac obilježava i Dan oslobođenja. Podsjetimo, radi se o obljetnici oslobođenja okupiranog dijela i šest naselja u nekoliko dana ranije započetoj akciji OTKOS 10, koja se provodila i na području općine Velika Pisanica i grada Grubišnog Polja, dok je 03. studenog 1991. oslobođena Općina Veliki Grđevac.

Ove godine svečanost je uveličana otkrivanjem spomenika u Malom Grđevcu, kod stare škole, gdje su pronađena masakrirana tijela trojice mještana. Nisu bili u uniformama, uhvaćeni su dok su išli u polje brati krumpir:

Preostala trojica su također uhvaćeni, priča u nastavku ratni zapovjednik Policijske postaje Grubišno Polje, Šandor Tot:

Upravo je sin jednog od stradalnika, uz načelnika Tomislava Pavlečića, i otkrio spomenik na kojem su uklesana imena šestorice. Supruzi jednog od njih, Mariji Nađ, nije se lako prisjećati tog vremena, ali je zahvalna svima koji su bili uz nju i djecu.

Na stradanja je podsjetio i načelnik Tomislav Pavlečić:

Svima njima, u znak sjećanja te da se nikada ne zaboravi žrtva koju su podnijeli, Općina Veliki Grđevac uz pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja podigla je spomen-obilježje, dodaje načelnik Pavlečić.

Osim kod novootkrivenog spomenika u Malom Grđevcu, počast je, uz molitvu, odana i u općinskom središtu, a nakon svete mise koja je, obzirom da je crkva u obnovi, održana u mjesnom domu, slijedila je i svečana sjednica u Sportsko rekreacijskom centru Kukavica.

Dodajmo da je sutra Dan branitelja grada Grubišno Polje, kada će u 11 sati biti otkriven i spomenik u Velikoj Peratovici.

Nema postova za prikaz