Trnovitičko slavlje Sv. Martina

Svetog Martina posebno štuju u Velikoj Trnovitici, gdje njegovo ime nosi tamošnja župa i crkva, a posebnost je da se našla i na popisu 20-ak zdanja na kojima je, i to 2012., postavljena stopa Svetog Martina. Ta mala skulptura je jedinstvena poveznica mjesta diljem Europe koje spaja isti svetac zaštitnik. Uoči svetkovine posvećene njemu, u trnovitičkoj crkvi danas od 18 sati, nakon klanjanja, kreće trodnevica, todnevna duhovna obnova, na koju poziva župnik Krunoslav Brunović.

Dio priprema bila je i obnova glavnog oltara. Uz postojeće bijele, koje je izradila mještanka, Željka Setnička, stigli su i novi svečani oltarnici, prekrivači, koji će biti postavljeni za posebne župne svečanosti. Izradile su ih časne sestre Kćeri Božje ljubavi iz Nove Vesi koje jedine još po mjeri šivaju oltarnike i crkveno ruho i žive od tog rada te župljani prikupljaju novac. 

Na samu svetkovinu Svetog Martina biskupa, 11.11. u 11 sati, svetu misu služit će bjelovarsko- križevački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak, uz svećenike dekanata. Nastupit će i crkveni zbor s varaždinskog područja, dok nakon mise, u dvorištu crkve slijedi tradicionalni nastup domaćih folkloraša, KUD-a Trnovitica. Subotnje slavlje, uz predstavljanje lokalnih udruga i degustacije spravljenih jela, nastavlja se u dvorištu mjesnog doma.

Nema postova za prikaz