„Energetska pića nisu za mlada bića” – promidžbena kampanja MZO RH i HZJZ

Ovih dana Ministarstva znanosti i obrazovanja RH upozorava na štetnost energetskih pića. S obzirom na njihovu sve učestaliju konzumaciju među učenicima koja može dovesti i do smrtnog ishoda, Hrvatski zavod za javno zdravstvo osmislio je kampanju-„ Energetska pića nisu za mlada bića“.

Energetska pića sadrže visok udio šećera i sastojke poput metil-ksantina (uključujući kofein) i taurina u svrhu trenutačnog i kratkotrajnog povećanja energije u organizmu. Sadrže prosječno 27 g šećera u 250 ml (više od 5 žličica šećera u jednoj limenci).

Reklamiraju se kao proizvodi za podizanje energije, mentalne budnosti i koncentracije, no taj je osjećaj kratkotrajan i nakon njega razina energije brzo počne opadati. Energetska pića potrebno je razlikovati od beskofeinskih sportskih i izotoničnih napitaka koji sadrže elektrolite i služe za osiguranje hidracije tijekom tjelesne aktivnosti i najbrže su rastući proizvod u industriji pića.

S porastom popularnosti javila se i zabrinutost zbog štetnih učinaka konzumacije energetskih pića.

Posebno velik rizik predstavlja učestala konzumacija energetskih pića. Međutim, i konzumacija velike količine energetskih pića u samo jednom navratu može biti opasna za zdravlje pa i smrtonosna. Posebno se to odnosi na situacije kada djeca i adolescenti piju energetska pića: zajedno s alkoholom, prilikom velikog tjelesnog napora, velikih vrućina, psihičkog stresa te kod bolesti srca.

Ako se djeca žale na tromost i manjak energije, potaknite ih da energiju pokušaju vratiti na zdravije načine: odspavati, ustrajati u higijeni spavanja, šetati po svježem zraku, otuširati se hladnom vodom, pojesti voće ili popiti napitak koji je svakako zdravija alternativa energetskom piću.

Više informacija možete pronaći na: https://www.hzjz.hr/energetska-pica-2023/

Nema postova za prikaz