Kutina pomaže zbrinjavanju stambenog pitanja mladih

Kao i većina jedinica lokalne samouprave i Grad Kutina izdvaja dio novca za pomoć u stambenom zbrinjavanju mladih obitelji. Tako su jučer u kutinskoj Vijećnici potpisani ugovori za subvencioniranje troškova stanovanja mladim obiteljima i mladima, koje je potpisao gradonačelnik Zlatko Babić.

Naime, na temelju Provedbenog programa Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u razdoblju od 2021. do 2024. godine i odluke o raspisivanju i provedbi Pilot projekta javnog poziva jedinicama lokalne samouprave za financijsku potporu usmjerenu na sufinanciranje troškova stanovanja mladim obiteljima i mladima u 2023., Grad Kutina raspisao je Javni poziv koji je bio otvoren od 11. do 29. rujna. Na poziv se javilo 12 podnositelja od kojih je njih sedam ostvarilo pravo na sufinanciranje, dok ih pet nije ispunilo predviđene uvjete. Ovim se pozivom sufinanciraju troškovi stanovanja mladim podstanarima, odnosno onima koji imaju slobodno ugovorene najamnine s najmodavcima koji su fizičke osobe te koji ovjerenim ugovorom mjerodavnog tijela prijavljenim Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj upravi dokažu postojanje podstanarskog odnosa u stambenom objektu koji se nalazi na području jedinice lokalne samouprave prijavitelja.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo Željko Tomičić kazao je da je za Kutinu bilo predviđeno sufinanciranje za 10 podnositelja. Tako se mladim obiteljima s djecom isplaćuje iznos od 180 eura mjesečno, odnosno 2160 eura godišnje. Sufinanciranje za mladu osobu ili mladu obitelj bez djece iznosi 120 eura mjesečno, što je 1440 eura na godišnjoj razini. Te će iznose podnositelji koji su ostvarili pravo na sufinanciranje dobiti jednokratno na žiro račune.

Mladima je ovo velika pomoć, a da je tome tako svjedoči i jedan od mladih koji su ostvarili pravo na ovu potporu Hrvoje Košutić: „Živim i radim u Kutini, imam dvoje djece i želim da moja djeca ostanu u Kutini. Na vrijeme sam se informirao o samom pozivu te prikupio potrebnu dokumentaciju. U vrijeme inflacije mi zaista znače ova sredstva i nadam se kako će se natječaj ponoviti i sljedeće godine“.

Izvor: Grad Kutina

Nema postova za prikaz