Tradicijski običaji vezani uz Svetu Luciju

Danas je blagdan Svete Lucije. Ako na Barbaru niste posadili pšenicu, vrijeme je da to učinite upravo na danas. Božićna je pšenica simbol plodnosti, novog života i njegove obnove. Svojim izgledom daje zelenilo i nadu usred zime. Narasla se pšenica po tradiciji vezala crvenom trakom koja je štitila od uroka i stavljala, ovisno o području, u kut sobe, na stol ili pod bor. U sredinu božićne pšenice,  u izdubljenu rupu, negdje se stavlja jabuka, a negdje jedna ili čak i tri svijeće.

12 dana od Svete Lucije do Božića prepuni su folklornih elemenata kao što su predviđanje uspješnosti godine prema 12 nasoljenih režnjeva crvenog luka koji od soli pusti tekućinu. Prema vlažnosti svakog komadića predviđa se koliko će biti vlažnih mjeseci u godini. U tom se periodu predviđalo vrijeme prema 12 brojanica, tj. zapisa vremena svakog dana od Svete Lucije do Božića. Prema predaji, sljedeće će godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića.

Na dan Sv. Lucije neudane djevojke su ispisivale 13 ceduljica s imenom momka. Svakog se dana po jedan neotvoreni papirić baca u vatru, a djevojka će se udati za onoga čije ime posljednje ostane ispisano na cedulji.

Na dan Sv. Lucije i večer uoči nje djeca i mladi su u manjim skupinama obilazili od kuće do kuće noseći izdubljenu tikvu kojoj bi izrezali šupljine u obliku očiju, nosa i usta i osvijetlili je svijećom dajući joj sablasni izgled. Tikvu su dizali do prozora i njome plašili djecu, govoreći “Ide baba Luca, po selu se smuca”. Tako bi izmamili domaćine da im otvore vrata i da im daruju jabuke, novac i sl.

Sveta Lucija, zaštitnica je vida, krojača i kovača, živjela je u 4 st. u Siracusi na Siciliji u vrijeme vladara Dioklecijana.

Nema postova za prikaz