Zgrada bivšeg Ratarstva u Hercegovcu dana na upravljanje Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik

Nakon višemjesečnih razgovora i dogovora, godinu dana od začetka ideje, ne ostaje još puno koraka do pune realizacije Dječjeg doma za nezbrinutu djecu u Hercegovcu. Važan korak u procesu je prijenos zgrade bivšeg Ratarstva na Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik, obzirom da će Dječji dom u Hercegovcu funkcionirati kao njegova ispostava.

Nakon što je ravnatelj Centra iz Lipika Ivan Pušćenik obišao zgradu predviđenu za Dom, dostavljen je i Prijedlog ugovora o korištenju i upravljanju nekretninom u vlasništvu Općine Hercegovac kojom bi se odlukom Općinskog vijeća zgrada dala na korištenje i upravljanje Centru Lipik na 30 godina. Na nedavno održanoj sjednici, Vijeće je izrazilo svoje slaganje s takvim prijedlogom. Sve troškove funkcioniranja Doma preuzet će Ministarstvo.

Prema procjeni, u Hercegovcu bi moglo biti smješteno od 15 do 25 djece, a uz to bi postojale i druge usluge kao što su poludnevni boravak djeteta, dodatni rad s djetetom, cjelodnevni boravak, pomoć obiteljima udomiteljima i slično. Unutar takvog programa skrbi mogla bi biti djeca i mladi od 7. pa sve do 21. godine za one koji nastavljaju školovanje do prvostupničke razine.

Velika pomoć lokalnoj zajednici bilo bi i otvorenje od 7 do 11 radnih mjesta – kuhara, čistačica, odgojitelja, socijalnih radnika te ostalih radnika potrebnih za funkcioniranje Dječjeg doma. Osim toga, postoji i nada da će se neka od te djece poželjeti trajno nastaniti u Hercegovcu. Korist ovog projekta ogleda se i u većem broju djece u razrednim odjeljenjima u tamošnjoj osnovnoj školi, a kako bi ta djeca koristila i školsko sportsku dvoranu, došlo bi i do manjih troškova škole za funkcioniranje dvorane.

Nema postova za prikaz