Postiti ili ne – pitanje je sada?

Foto: Pexels

Danas je Badnjak, dan prije Božića. Sam naziv „Badnjak“ dolazi od riječi „bdjeti“ jer toga dana vjernici bdiju iščekujući Isusovo rođenje. Na Badnjak postoje brojni običaji vezani uz blagostanje i zdravlje. Jedan od običaja koji se najviše dovodi u pitanje ovoga Badnjaka je pitanje posta.

Iako je na Badnjak uobičajeno postiti, to je jedan od običaja uvriježenih u hrvatsku tradiciju, dok sama Crkva post toga dana ne smatra obveznim. Stoga post na Badnjak označava ustezanje u hrani kao čin pripreme za nadolazeći Božić. Tako će se danas ipak na stolovima diljem Hrvatske, ali i šire naći razne vrste riba uz priloge kao što su krumpir, kupus ili grah.

Osim posta, uz Badnjak vežemo i druge običaje koji variraju ovisno o različitim područjima. Tako se među poznatijim običajima izdvaja unošenje slame u kuću, loženje badnjaka, stavljanje svijeće u pšenicu vezanu vrpcom u bojama trobojnice te odlazak na misu polnoćku na kojoj vjernici dočekuju Božić. Ipak, najpoznatiji običaj Badnjaka je ukrašavanje božićnog drvca koje ostaje u kući sve do blagdana Sveta tri kralja.

Nema postova za prikaz