Stara godina – kraj jednog poglavlja

Foto: Pexels

Posljednji je dan u godini, koji se naziva i Starom godinom ili Silvestrovom. Svetac čiji spomendan danas obilježavamo, sv. Silvestar, prvi je papa u povijesti koji nije umro u vrijeme progona. U povijesti papinstva njegov je pontifikat najduže trajao, skoro 22 godine. Sveti Silvestar živio je u dva potpuno različita razdoblja kršćanstva, u razdoblju progona i ubijanja te u razdoblju Milanskog edikta kojim je kršćanstvo dobilo slobodu.

Pod njegovom je vladavinom izgrađeno nekoliko zadivljujućih kršćanskih crkava kao što su bazilika sv. Ivana Lateranskog, odnosno rimska katedrala te bazilika Svetog Križa u Firenci. Također, za vrijeme njegove je vladavine formulirano i nicejsko-carigradsko vjerovanje. Jedna od legendi vezana uz njegov život kaže da je sv. Silvestar na kršćanstvo preobratio cara Konstantina Velikog koji je bolovao od kuge. Stoga se ovaj svetac smatra zaštitnikom gubavaca.

Zadnjeg se dana u godini prisjećamo svega što je obilježilo ovu godinu, priželjkujući da nadolazeća bude još bolja. Danas se i pripremamo za doček Nove godine uz razna privatna slavlja, ali i ona na otvorenom koja bi ove godine trebala proteći bez većih hladnoća. Nova godina prilika je i za nove početke te donošenje odluka za rad na sebi.

Uz mnogobrojna slavlja, nerijetko dolazi i do velike buke. Stoga ne zaboravimo na naše najvjernije krznene prijatelje. Velika buka ljubimcima može uzrokovati puno stresa i straha. Zato je važno ne ostavljati ih same i uplašene, nego se pobrinuti da se osjećaju sigurno.

Nema postova za prikaz