Novi ugovori sufinanciranja cijena javnog prijevoza za umirovljenike, studente i osobe s invaliditetom

Bjelovarsko-bilogorska županija i u 2024. će godini sufinancirati troškove javnog prijevoza umirovljenicima, osobama s invaliditetom i redovnim studentima. Ugovore o sufinanciranju s prijevoznicima Čazmatransom, Autotransom i Šafarom te s HŽ Putničkim prijevozom župan Marko Marušić potpisao je prošlog petka, 29. prosinca, u maloj županijskoj vijećnici u Bjelovaru. Tom je prilikom istaknuo da ovim potpisivanjem ugovora šalju poruku podrške potpomognutim skupinama te je pojasnio načine sufinanciranja.

Naime, župan je podsjetio kako je od 27. rujna 2023. uspostavljen pilot projekt Vlade RH kojim redovni studenti mjesečne karte za putovanje željeznicom plaćaju 9,95 eura, a taj će iznos na sebe preuzeti Županija. Tako će studenti s područja BBŽ imati potpuno besplatan prijevoz vlakom. Kada je riječ o umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina, Vladin pilot projekt omogućio im je besplatan prijevoz vlakom uz predočenje pametne kartice koja košta 2,65 eura. Troškove izrade takve pametne kartice također će preuzeti Županija, pa će tako i oni stariji imati potpuno besplatan prijevoz vlakom, dodao je župan. Osim toga, Županija će sufinancirati i 50 % iznosa karte za osobe s invaliditetom i njihove pratitelje.

No, osim željezničkog, Županija će sufinancirati i autobusni prijevoz. Marušić je posjetio kako je od 16. listopada na snagu stupila javna usluga autobusnog prijevoza čijim su uvođenjem pojeftinile karte, a za što Županija izdvaja gotovo 570 tisuća eura. Ovim novim potpisivanjem ugovora, dodatno će se sufinancirati karte, pa će se umirovljenici moći voziti po 60 % nižoj cijeni, od čega će Županija sufinancirati 50 %, a Čazmatrans 10 % cijene karte. Uz to, najavljeno je i da će Županija na isti način potpomoći i osobe s invaliditetom čim pametne kartice stupe na snagu.

Uz župana Marušića i predstavnike prijevozničkih tvrtki, potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel te predsjednica Odbora za umirovljenike Županijske skupštine BBŽ Vesna Trnski.

Izvor: Bjelovarsko-bilogorska županija

Nema postova za prikaz