Tradicijski običaji vezani uz blagdan Sveta Tri Kralja

Uoči blagdana Sveta Tri kralja, selima su najčešće išli čestitari- Zvjezdari. Grupe dječaka i djevojčica ili mladića te odraslih osoba obilazile bi selom pjevajući prigodne trokraljske pjesme, noseći sa sobom zvijezdu, načinjenu ponajviše od oboda sita i šarenog papira. Tako su ophodili i po Velikoj Trnovitici, ulazeći u svaku kuću te čestitali pjesmom:

„O Sveta tri kralja, o blažen vaš dan kad Sveti Kralj Mladi bi s neba poslan.

O sretna zvezdica šta svetlila nam kad Sina Djevica porodila nam.

A kud ćete sada na daleki put kad zima, sneg vlada i vetar je ljut.

O pođite Kralji u prosti mu stan kad svetu je svemu sad radostan dan.

O Sveta Tri kralja, mi molimo vas, svim dare ste dali, darujte i nas.“

Zvijezda koju su nosili ima stiliziran oblik ili naznake zvijezde repatice koja je prema predaji dovela kraljeve Gašpara, Melkiora i Baltazara do novorođenog djeteta Isusa. Čestitare se običavalo darivati skromnim darom, a najčešće su darivali jaja, svinjsku mast, domaće kobasice ili novac.

Božićno drvce, koje se taj dan iznosi iz kuće treba staviti u krošnju onog drveta u voćnjaku koje nije donijelo u jesen obilat plod kako bi iduće jeseni rodilo, a na drvcu je potrebno ostaviti i nešto od ukrasa kako bi se znalo da je nekad bilo božićno drvce. Drvce se nakon nekog vremena spalilo, jer ga se smatralo svetim.

Vremenske prilike toga dana određivale su kakvo će vrijeme biti u svibnju. Govorilo se: “Ako te o Božiću i na Sveta tri kralja grije sunce, u svibnju će biti mraz”.

Djevojke bi ujutro popile čašu vode te pojele tri zrna pšenice, a uvečer prije odlaska na spavanje pod jastuk bi stavljale britvu. Vjerovale su da će u svom prvom snu vidjeti budućeg muža i njihov zajednički život. To čine upravo uoči blagdana Sveta tri kralja zato što oni donose darove sa sobom pa se vjerovalo da mogu djevojkama darovati i željene snove. 

Nema postova za prikaz