Svečanim koncertom završena Hrvatska škola folklora u Koprivnici

U Koprivnici je u petak svečanim završnim koncertom polaznika završena zimska Hrvatska škola folklora, 30. u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Više od sto seminaraca iz Hrvatske i svijeta deset je dana učilo pjesme, plesove i običaje panonske zone, koja uključuje Moslavinu i Bilogoru, a završni koncert je prilika da široj publici pokažu što su naučili i da glazbeno-scenskim izričajem prenesu svoje emocije i ljubav prema hrvatskoj tradicijskoj kulturi koja ih je sve okupila u Koprivnici posljednjih deset dana.

Školu je utemeljio 1963. hrvatski etnolog i folklorist dr. sc. Ivan Ivančan. Programski stručni voditelj Škole je Andrija Ivančan, kolegij tambura vodio je Tibor Bün, dok je kolegij tradicijskih glazbala vodio glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala iz Garešnice. Gost predavač ZŠHF bio je uvaženi glazbeni skladatelj maestro Siniša Leopold. Asistenti predavači na Školi bili su Filip Martinić, Martin Durbek i Adrian Josić.

Na početku koncerta ispred HMI sve je pozdravila rukovoditeljica odjela za kulturu pri HMI, Lucija Starčević, dugogodišnja polaznica Škole. Zahvalu su uputili i gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić te zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Koncert je održan u prepunoj dvorani Domoljub, a polaznici su, uz koreografije bunjevačkih, bilogorskih i županjskih plesova, izveli zajedničke glazbene i vokalne brojeve. Na samom kraju svim se obratio i programski voditelj Škole, Andrija Ivančan te rekao kako su ovi mladi ljudi garancija da će hrvatska tradicijska kultura opstati.

Nema postova za prikaz