Danas slavimo blagdan Sv. Antuna Pustinjaka

Danas slavimo blagdan Antunova – „zimskog Antuna“ ili Antuna Pustinjaka.  Često se prikazuje s domaćim životinjama, najviše svinjama. Vjernici mu se mole za pomoć i zaštitu svoga blaga. Ovaj zimski Svetac poznat je također kao čudotvorac i pomoćnik za ono što je ljudima potrebno u svakodnevnom životu.

U garešničkoj Župnoj crkvi PBDM sporedni oltar posvećen je sv. Antunu Pustinjaku, a do 2019. godine i Dan grada Garešnice, upravo se slavio na taj dan. Podsjetimo, Hrvatski sabor donio je 17. siječnja 1997.  odluku kojom Garešnica dobiva status grada s 23 pripadajuća naselja.

U selu Gaj, nedaleko Garešnice, postoji jedan zanimljiv običaj vezan baš uz ovog sveca. Blagoslov i licitacija domaćih životinja koja se više od dvije stotine godina tradicionalno održava na dan nebeskog suzaštitnika župe Gaj, sv. Antuna Pustinjaka, a održava se u dvorištu župne crkve sv. Katarine. Svi mještani Gaja i okolnih naselja za licitaciju donose pijevce i kokoši, zečeve, patke, purane, janjce, svinje koje se nakon svećeničkog blagoslova darovanih životinja licitiraju i prodaju. Sva prikupljena sredstva, po običaju daruju se crkvi.

fotografije: FB stranica Lipički Compas

Nema postova za prikaz