Važnost vitamina C u zimskoj prehrani

Kraći zimski dani, manjak sunčeve svjetlosti i povećane energetske potrebe organizma potiču nas da jedemo više i brže, a fizičku aktivnost svedemo na minimum. Pad imuniteta često dovodi do zimskih bolesti, posebice gripe. Zato je vrlo važno pravilno se hraniti i biti fizički aktivni. U sprječavanju bolesti jedan od najvažnijih vitamina je vitamin C. Nalazimo ga u citrusima- limun, grejp, naranča mandarina te u kiselom zelju. Uz vitamin C, ove su namirnice bogate mineralima i vlaknima.

Bogatstvo kiselog kupusa vitaminom C poznato je od davnina jer su ga mornari nosili na brodove kako bi spriječili pojavu skorbuta. Napomenimo da 100 grama kiselog kupusa ima istu količina vitamina C kao pola naranče. Zovu ga i super namirnicom jer je bogat probioticima važnim za zdravlje naše probave koje uz velik udio vlakana čini idealnu kombinaciju. Stoga ga često nazivaju i „metlom za probavu“.

Mandarina je također odličan izvor vitamina C koji je važan za imunitet tijela i borbu protiv sezonskih bolesti čije simptome ublažava, a oporavak ubrzava. Sastoji se od 85 % vode, koju tijelo koristi da bi se očistilo od toksina i potaklo metabolizam. Svakog petka na garešničkoj tržnici mogu se kupiti neretvanske mandarine, ali i ostali citrusi poput naranči, limuna, grejpa, pomela. Dovoze ih s OPG-a direktno u Garešnicu. Tako će biti, kako saznajemo, do kraja siječnja.

Nema postova za prikaz