Župan osudio izjave saborske zastupnice

Foto: Arhiva

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić oštro je osudio jučerašnju izjavu Dalije Orešković (Stranka s imenom i prezimenom) u Hrvatskom saboru, u kojem je premijera usporedila s Hitlerom;

Oštro osuđujem današnji primitivni ispad Dalije Orešković u Saboru. Takve usporedbe u društvu su neprihvatljive, pogotovo kada dolaze od osobe koja obnaša dužnost saborske zastupnice. Ove riječi nisu samo napad na premijera Andreja Plenkovića, već i na sve građane Hrvatske koji su ga demokratski izabrali. Ovakav nečuven govor mržnje ne doprinosi ozbiljnom političkom dijalogu, već samo potiče podjele i neprijateljstvo. Jasno je da oporba gubi tlo pod nogama jer nisu zadobili povjerenje građana, njihov očaj i nervoza dovode ih do ovakvih neprimjerenih ispada!“, kaže Marušić.

Reakcija Orešković je uslijedila nakon negodovanja oporbe zbog istodobnog glasanja o uvođenju kaznenih djela teškog ubojstva žena, odnosno femicida, i neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje, iza kojeg se, kažu, podvaljuje ograničavanje novinarskih sloboda.

Iz Vlade i HDZ-a na to odgovaraju da štite presumpciju nevinosti okrivljenika u kaznenom postupku. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je istaknuo da se novinari ne mogu kazniti za počinjenje ovog kaznenog djela, unaprijed se osuđuje osoba, narušava se jedno od temeljnih načela – presumpcija nevinosti.

Neslaganje vladajućih i oporbe na bilo kojoj razini nije ništa novo i rasprava je poželjna, no ona mora biti argumentirana, kaže Kodeks o etičkom djelovanju zastupnika u Hrvatskom saboru čije temeljne vrijednosti su istinitost, jednakost, pravednost, objektivnost, ravnopravnost, nepristranost, odgovornost, otvorenost, poštovanje i kultura dijaloga. Kodeks još navodi; Zastupnik ne smije širiti mržnju i treba voditi računa o tome da se u ophođenju sa zastupnicima i drugim osobama ponaša pristojno, štiteći dignitet i osobnost sugovornika.

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, osuđujući izjavu, rekao je da neće tolerirati govor mržnje i ubuduće će ga najoštrije sankcionirati:

To je aluzija da je predsjednik hrvatske Vlade Hitler. To je očiti govor mržnje. Adolf Hitler odgovoran je za smrt milijuna i milijuna ljudi, uspoređivati predsjednika hrvatske Vlade s Hitlerom je nedopustivo. To je strašno, to je zastrašujuće”, rekao je.

Nema postova za prikaz