Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Foto: Pexels/ilustracija

Danas obilježavamo Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, dok se čitav ovaj tjedan, od 15. do 21. siječnja, obilježava kao Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.

U Hrvatskoj još uvijek svaki dan jedna žena oboli od raka vrata maternice, a svaki treći dan jedna žena umre od njegovih posljedica. Gotovo svi slučajevi karcinoma cerviksa (99 %) povezani su s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Navedeni karcinom jedno je od najpreventabilnijih sijela raka što znači da se gotovo svaki slučaj može spriječiti ili otkriti u vrlo ranoj fazi dostupnim mjerama prevencije kao što su cijepljenje protiv HPV-a, PAPA test, HPV testiranje.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dostupno od 2007. godine. Od 2015. godine cijepljenje protiv HPV-a je na nacionalnoj razini dobrovoljno, preporučeno i besplatno za određene dobne skupine. Od 2017. godine, cijepi se i devetovalentnim cjepivom. No, unatoč dostupnosti cjepiva, u Hrvatskoj je odaziv na cijepljenje dugo bio slab s velikim razlikama po županijama.

O stanju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo kažu kako je Bjelovarsko–bilogorska županija 2017./2018. godine imala 0 % procijepljenosti kohorte osmaša, 2020./2021. taj je postotak porastao na 41 % procijepljenih osmaša, a 2022./2023. je 37 % učenika osmih razreda procijepljeno protiv HPV-a. Ove je školske godine 47 % učenika osmih razreda primilo prvu dozu HPV cjepiva, a drugu će dozu primiti kada za to dođe vrijeme.

Kako bi se omogućilo cijepljenje i onima koji su propustili priliku cijepljenja u osmom razredu, od listopada 2022. godine jednom mjesečno održava se dan otvorenih vrata za HPV cijepljenje za mlade od 15 do 25 godina (Služba za školsku medicinu, Matice hrvatske 15 u Bjelovaru, svaka treća subota u mjesecu od 9 do 12 sati). Do sada je na danima otvorenih vrata potrošeno preko sto doza cjepiva protiv HPV-a.

Prema novom provedbenom planu imunizacije za 2023. godinu te prema preporukama Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu, učenici 5., 6. i 7. razreda imaju mogućnost besplatnog cijepljenja protiv HPV-a. Krajem prošle školske godine te početkom ove, na navedene je skupine potrošeno dodatnih 166 doza cjepiva.

Od županije s najmanjom procijepljenošću protiv HPV-a, Bjelovarsko-bilogorska županija došla je među županije u gornjem prosjeku procijepljenosti. Unatoč višestrukom povećanju procijepljenosti, još je dalek put od 90 % procijepljenosti koju je WHO postavila kao jedan od ciljeva do 2030.godine.

Nema postova za prikaz