Mjesec češkoga materinskoga jezika u BBŽ 2024.

Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji sa Savezom Čeha u RH i ove godine organizira obilježavanje Mjeseca češkoga materinskoga jezika na području županije. U sklopu obilježavanja održat će se desetak aktivnosti kojima je cilj promovirati češki jezik, kako među govornicima češkog jezika tako i u široj javnosti. Ovim događajem želi se istaknuti značaj materinskoga jezika za svakog pojedinca. Manifestacija započinje ovog petka, 26. siječnja i traje sve do 23. veljače, a u sklopu nje obilježit će se i Međunarodni dan materinskoga jezika, koji se globalno obilježava 21. veljače.

Ovom se manifestacijom želi istaknuti važnost očuvanja češkog jezika, kao osnovnog elementa očuvanja identiteta pripadnika češke manjine koji tradicionalno žive u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te bolje upoznati javnost s bogatom jezičnom baštinom kao posebnošću naše županije. Bjelovarsko-bilogorska županija, u suradnji s institucijama češke manjine, i ove je godine povezala brojna događanja namijenjena djeci i učenicima koji uče češki jezik, njihovim učiteljima i roditeljima, onima koji se književno izražavaju na češkom jeziku te ljubiteljima češkog filma, češkog jezika i kulture.

Iz Bjelovarsko-bilogorske županije zahvaljuju na podršci i suradnji Savezu Čeha u RH, savjetnici za češki jezik pri AZOO RH, dječjim vrtićima i češkim osnovnim školama u BBŽ, Gimnaziji Daruvar, Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar, Pučkom otvorenom učilištu Daruvar, učiteljicama izaslanim u Hrvatsku od strane češkog Doma za međunarodnu suradnju, Veleposlanstvu Češke i Češkoj televiziji.

Rezultati Popisa stanovništva iz 2021. pokazuju da je češki jezik materinski jezik za 3.314 osoba koje žive u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Nažalost, broj govornika češkog jezika se sve više i više smanjuje (prema prethodnom popisu u našoj je županiji bio 4.431 govornik), stoga je za njegovo očuvanje, vitalnost i kvalitetno međugeneracijsko prenošenje, svaki govornik izuzetno važan.

Bjelovarsko-bilogorska županija ovim događanjem daje podršku jezičnom planiranju, promociji i očuvanju manjinskih jezika na našem području, kao našoj regionalnoj posebnosti i zajedničkoj baštini. 

Nema postova za prikaz