BBŽ sufinancira kamate na kredite za proljetnu sjetvu poljoprivrednicima

Foto: BBŽ

Bjelovarsko-bilogorska županija i ove će godine sufinancirati kamatu na kredite za proljetnu sjetvu poljoprivrednicima sa svoga područja. Ugovore sa šest poslovnih banaka za tu namjenu, župan Marko Marušić potpisao je danas u maloj županijskoj vijećnici u Bjelovaru.

Drago mi je da nastavljamo sa sufinanciranjem kamata na kredite za proljetnu sjetvu i tako nastavljamo pomagati našim poljoprivrednicima da kamata za njih bude što niža. Potpisivanjem ovih ugovora omogućujemo našim poljoprivrednicima da nabave sve ono što im je potrebno za proljetnu sjetvu, od kvalitetnog sjemena do mineralnog gnojiva i zaštitnih sredstava, i to sada kada su cijene na tržištu niže. Prema informacijama s terena, poljoprivrednici tako mogu ostvariti uštede u ukupnom ulaganju i do 30 posto“ – kazao je župan. Korisnici ovih kredita, pojasnio je nadalje župan, kao i ranijih godina mogu biti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a vlasnici su ili korisnici poljoprivrednog zemljišta i gospodarskih objekata te imaju prebivalište ili sjedište na području županije. Kamate na kredite se razlikuju od banke do banke, ali ono što je bitno je da Bjelovarsko-bilogorska županija sufinancira tu kamatu do tri posto.

Veseli me da je interes za ovu kreditnu liniju iz godine u godinu sve veći i veći tako da smo mi u 2022. za sufinanciranje kamata ukupno izdvojili gotovo 138 tisuća eura, da je u 2023. taj iznos narastao na gotovo 160 tisuća eura, a za ovu godinu tek treba vidjeti, ali prema informacijama koje imamo, taj iznos će biti još viši. Ono što me posebno veseli da su naša ukupna izdvajanja za poljoprivredu iz godine u godine sve veća i veća. Ono što smo najavljivali i obećali da ćemo sukladno našim mogućnostima nastojati iz godine u godinu osigurati više sredstava, to i činimo. Dakle u 2021. godini, prvoj godini našeg mandata, ukupna izdvajanja su iznosila 242 tisuće eura, u 2022. taj je iznos rastao na 358 tisuća eura, u 2023. na 460 tisuća, a u ovoj 2024. osigurali smo 504 tisuće eura. Dakle, ako usporedimo iznos iz 2021. i ove 2024., vidimo da smo ukupna izdvajanja za pomoć našim poljoprivrednicima povećali za čak 262 tisuće eura, odnosno da smo ih više nego udvostručili“ – kazao je župan Marušić, dodajući da Županija jednako tako povećava i izdvajanje za pomoć gospodarstvenicima i obrtnicima.

Ocjenjujući suradnju sa Županijom dobrom i kvalitetnom, riječi pohvale za sufinanciranje kamata na kredite za proljetnu sjetvu uputili su i predstavnici banaka. „Ugovore o kreditiranju proljetne sjetve sa Županijom potpisujemo preko dvadeset godine i tako potvrđujemo spremnost da u ovoj izazovnoj situaciji za poljoprivredne proizvođače zajednički djelujemo u cilju podizanja kvalitete i konkurentnosti poljoprivrede na području županije. Dosadašnjom suradnjom uspješno smo kreditirali preko 5000 poljoprivrednika u ukupnom iznosu preko 26 milijuna eura“ – istaknuo je Igor Topljak, predstavnik Erste banke.

Nakon potpisivanja ugovora s bankama, župan Marušić potvrdio je da je Javni poziv za kreditiranje proljetne sjetve danas objavljen na web stranici Bjelovarsko-bilogorske županije.

Nema postova za prikaz