U Bjelovaru predstavljen projekt koji omogućuje pogodnosti osobama s invaliditetom

Krenula je isporuka prvih Nacionalnih i Europskih iskaznica te Europskih parkirališnih karata za osobe s invaliditetom, izdanih u sklopu EU projekta MOSI – „Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“. Korisnik projekta je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a partner Agencija za komercijalnu djelatnost.

Tim je povodom, u Bjelovaru ovoga tjedna održana edukacija na kojoj su osobama s invaliditetom pobliže predstavljeni svi elementi projekta. Adela Jelinek Bišćan iz AKD-a prikazala je Nacionalnu i Europsku iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, nove isprave kojima će se osobama s invaliditetom olakšati pristup brojnim pogodnostima i pravima na povlastice iz domene Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. „Postupak dodjele povlastica u okviru ovog projekta je u potpunosti digitaliziran. Sada se prava na izdavanje isprava dodjeljuju automatski, sukladno zakonskim kriterijima, a isprave se izravno šalju na adresu prebivališta korisnika u Hrvatskoj i nije potrebno obilaziti šaltere. Sustav, povezan sa svim potrebnim državnim registrima, smanjit će administraciju u postupku dodjele prava, osiguravajući efikasnije i jednostavnije korištenje prava za osobe s invaliditetom“, pojasnila je Jelinek Bišćan te napomenula kako je već izdano više od četrdeset i pet tisuća novih isprava.

Pristup brojnim pogodnostima i pravima na povlastice dodjeljuje se temeljem novog Zakona o povlasticama u prometu i uspostavljenog kompleksnog IT sustava. Postupak dodjele povlastica u okviru ovog projekta u potpunosti je digitaliziran i u skladu sa zakonskim kriterijima. Prvo izdavanje isprava odvija se bez podnošenja zahtjeva korisnika, a na temelju podataka o invalidnosti/invaliditetu iz Registra osoba s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te podataka iz drugih registara unutar javne uprave koji su potrebni za dodjelu prava i izdavanje isprava. Korisnici se stoga pozivaju da čim prije provjere i upišu sve svoje podatke (ukupno tjelesno oštećenje, tjelesno oštećenje koje se odnosi na oštećenje donjih ekstremiteta, stupanj funkcionalnog oštećenja…) u ROI, kontaktom na e-adresu invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za izdavanje isprava je i prebivalište u Republici Hrvatskoj. S obzirom na to da je riječ o automatiziranom sustavu, na svoje kućne adrese iskaznice mogu dobiti i osobe koje dosad nisu nužno koristile povlastice na koje imaju prava, ili nisu ni znale da ih imaju, a ranije su bile evidentirane u Registru.

Predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel istaknuo je značaj ovih isprava za osobe s invaliditetom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te je pohvalio efikasnost sustava izdavanja. Napomenuo je da u Bjelovaru živi 678, a u cijeloj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 988 osoba s invaliditetom, kojima će ove isprave značajno olakšati pristup pravima vezanim uz mobilnost. „Naša udruga neprestano radi na poboljšanju kvalitete života lokalnih stanovnika s invaliditetom i posebno smo ponosni na projekte ‘Asistenti – bolji život OSI!’ i ‘S pomoćnikom do uspjeha’, koji su usmjereni na pružanje podrške i pomoći osobama s invaliditetom“, napomenuo je Novosel.

Podsjetimo, Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta. Pritom, Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta.

Nositelji Europske iskaznice za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj tako ostvaruju pogodnosti za nacionalne parkove Kornati, Krka i Brijuni, parkove prirode Lonjsko polje, Papuk i Žumberak – Samoborsko gorje, Arheološki muzej u Splitu, Centar za kulturu Histrionski dom, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Tehnički muzej Nikola Tesla. Europskom parkirališnom kartom ostvaruje se pravo na parkiranje diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti.

Pružatelji pogodnosti svoju organizaciju/tvrtku mogu registrirati putem obrasca na stranici https://mosi.akd.hr/hr/pruzatelji-pogodnosti. Svi zainteresirani koji se žele detaljnije informirati o javnim ispravama mogu to učiniti u sklopu edukacija diljem Hrvatske ili putem mrežne stranice mosi.akd.hr, gdje će se redovno objavljivati nove informacije. Projekt MOSI je financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a investicija je vrijedna više od dva milijuna eura.

Izvor: AKD

Nema postova za prikaz