Otvoreni 29. Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu

Prije nego su na scenu stupili glumci, koji se svake godine u veljači okupljaju u Hercegovcu, upućene su najvažnije poruke i riječi podrške ovom  tradicionalnom festivalu kazališnih amatera domovinske i iseljene Hrvatske.

29. Dane hrvatskog pučkog teatra otvorenima je proglasila Jasna Vaniček- Fila, izaslanica ministrice kulture i medija, čije ministarstvo je, uz Hrvatsku maticu iseljenika, županiju i lokalnu sredinu, od samih početaka podrška manifestaciji;

Dani hrvatskog pučkog teatra svih ovih 29 godina iznova se potvrđuju ne samo kao jedinstveni međunarodni festival koji okuplja kazališni amaterizam Hrvata iz iseljeništva i domovine, već i kao neumorni i predani promicatelj govorene i pisane hrvatske riječi i bogatstva narječja našeg iseljeništva te time i vjerni čuvar hrvatske kulturne baštine. Iznjedrili su nebrojene kazališne premijere, ali i omogućili kreativne susrete glumaca amatera, koji su izrasli do trajnih prijateljstava, održavanje dramskih radionica te edukacije iz područja amaterskog kazališnog stvaralaštva. I sve to s uvijek istim, važnim ciljem čuvanja i njegovanja hrvatskoga jezika a time i naše tradicije, identiteta i kulturnog nasljeđa“.

Uz Ministarstvo kulture i medija, pokrovitelj je i Bjelovarsko-bilogorska županija, u ime koje je okupljene pozdravila zamjenica Marija Jungić. Prenijela je pozdrave župana Marka Marušića koji je prethodno već naglasio značaj manifestacije zbog njene prepoznatljivosti i izvan granica Lijepe naše. To je u obraćanju naglasila i Jungić te pohvalila trud i rad koji donose rezultate; „Drago mi je kad u manjim sredinama djeluju entuzijasti i rade predano za dobrobit sumještana i šire zajednice. Hercegovac je primjer na više načina, a u ovom traje evo već skoro trideset godina. To je za svaku pohvalu!“.

Općina Hercegovac se na hrvatsku, ali i međunarodnu kulturnu scenu upisala još 1995.godine kada je prvi put održan ovaj susret autohtonih hrvatskih zajednica iz susjednih zemalja, iseljenih Hrvata i kazalištaraca iz domovinske Hrvatske te postao prepoznatljiv.

Hercegovac se time ponosi, kao i ljudima koji doprinose da se takav jedinstven događaj održava desetljećima“, rekao je hercegovčanski načelnik, Boro Bašljan. I podsjetio da ujedno zaključuje veljaču, koja je poseban mjesec u godini za mještane, jer počinje obilježavanjem Dana općine, kao podsjetinik da se u pisanim dokumentima kao lokalna uprava prvi put spominje  05. veljače 1886. godine. Domaćin susreta svih ovih godina je Hrvatska čitaonica, čija je predsjednica, Zrinka Cjetojević, iako nije mogla prisustvovati otvorenju, ipak uputila poruku dobrodošlice publici, gostima i sudionicima. Hrvatska čitaonica osnovana je davne 1921. godine i važna misao vodilja joj je njegovanje kulturnog izričaja, očuvanje identiteta i baštine, kroz pjesmu, ples te pisane i izgovorene riječi koje na pozornici njeguju članovi glumačke sekcije, „Pučke scene“ te im je ovo, pod okriljem čitaonice, 128. premijerna izvedba, podsjetila je i dodala;

U Hercegovcu se štuju istinske vrijednosti: domovina, govorena i pisana riječ, kultura, tradicija, prijateljstvo, obitelj, ljubav… Ovdje se svi rado vraćaju, svi su dobrodošli! Ovdje nas je ista strast povezala u veliku kazališnu obitelj.  Neka vam i ovo dvodnevno druženje donese  iskrenu radost, smijeh, zabavu i puno lijepih uspomena!

Važan kotačić u realizaciji Dana hrvatskog pučkog tetra, i ove godine kao suorganizator, je Hrvatska matica iseljenika. Od početka podržava ovo okupljanje sunarodnjaka, vraćanje korijenima kroz kazališni izričaj, koji na sceni pokazuje raskoš različitih govora i narječja hrvatskog jezika. 

Vidljivo je to i tijekom ova dva dana na pozornici Hrvatskog doma u Hercegovcu.

Niz su, predstavom „Boeing, boeing“, otvorili domaćini, nakon koje je publici predstavljen „Ramski hamlet“ u izvedbi glumačke družine koja djeluje u sklopu Kulturno- sportskog centra Prozor-Rama, u Bosni i Hercegovini. Iz ove susjedne države dolazi i Hrvatsko amatersko kazalište Travnik, koji će svojom predstavom „Oblaci“, sutra i zatvoriti ovogodišnje Dane hrvatskog pučkog teatra. Sutra je trebalo nastupiti i Amatersko kazalište HNV Crne Gore, s predstavom „Peraška priča, Legenda o Kati i Anti“, ali su zbog bolesti članova svoj dolazak ipak otkazali. Na popisu sutrašnjih izvođača su hercegovčanskoj publici već dobro poznati gosti iz Vojvodine, članovi HKUD „Vladimir Nazor“ Sombor, s izvedbom poznatog komada „Pokondirena tikva“. Sam kraj, prije spuštanja zavjese, na scenu će donijeti i izvedbu koja se još uvijek ne može najaviti, jer će nastati na kazališnoj radionici, sutra poslijepodne.

I radionice, koju će ove godine voditi redatelj Anto Bilić, tradicionalno su dio sadržaja Dana hrvatskog pučkog teatra. Tako je od samih početaka na tragu ideje začetnika, prof. Stjepana Banasa, koji je za ovo okupljanje u Hercegovcu uvijek govorio da je svetkovina hrvatske riječi. I tada nije znao da će trajati tri desetljeća i da će se na nju gosti, glumci amateri, toliko dugo rado odazivati. Domaćini će ih i nadalje, kao i uvijek do sada, dočekati raširenih ruku i poželjeti im ono s čim završava himna festivala; „Dobro došli, prijatelji!“. I tako već trideset godina jer pripreme za jubilarne, 30. Dane hrvatskog pučkog teatra započeli su i prije nego se spusti zastor na prethodnima, koja traju danas i sutra u središtu Hercegovca. (hjk)

Nema postova za prikaz